4.2 C
София

Акумулаторното хранилище Tesla Megapack с капацитет 800 MWh ще захранва най-големия в света дата център

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Компанията Switch, която е оператор на дата центъра The Citadel Campus, заедно с фондация Capital Dynamics планира да инвестира $1,3 милиарда в създаването на система от слънчеви електроцентрали и акумулаторни хранилища. Системата ще бъде много голяма – сумарната мощност на на слънчевите електроцентрали ще бъде 555 MW, а общият капацитет на хранилището Tesla Megapack – 800 MWh.

Слънчевите панели ще бъдат поставени от компанията First Solar. Според партньорите, системите от типа слънчеви панели плюс акумулаторни хранилища ще бъдат няколко. Те ще бъдат разположени в различни райони на щата Невада, където слънчевите лъчи са силни почти през цялата година. Една от тези системи ще бъде изградена до бизнес парка на Reno, близо до който се намират най-големият в света дата център на Switch и Гигафабриката на Tesla.

Общата мощност на оборудването, което ще бъде инсталирано в кампуса на Citadel ще бъде около 650 MW. Засега този предел не е достигнат, а компанията възнамерява да използва и алтернативна енергетика, което е възможно, понеже площта на територията на кампуса е 690 000 квадратни метра.

Според съставения план, в началото Switch ще предостави зелена енергия и хранилища на центъра за обработка на данни Tahoe Reno 1, който консумира около 130 MW. До него ще бъде построена слънчева електроцентрала с мощност 127 MW и хранилище на Tesla с капацитет 240 MWh. Според авторите на проекта, вторият комплекс от подобен тип ще се използва единствено от дата центъра на Switch. Тази енергия няма да се дава за други цели.

Цената на тази енергия ще бъде 5 цента за 1 KWh.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини