fbpx
-0.8 C
София

Акустичен проектор фокусира звука върху само един човек в тълпата

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Британски специалисти създадоха устройство, което с помощта на два акустични метаматериала и евтина уеб камера, което дава възможност звукът да бъде фокусиран върху точно определен човек.

Разпространението на звука зависи от средата, в която той се разпространява и учените отдавна могат да създават акустични метаматериали. Вече е направен акустичен диод, който действа на звуковите вълни по същия начин като полупроводниковия диод на електрическите. Има акустични лещи, призми за разлагане на звука и други подобни.

Изследователите от университета на Съсекс използваха създадените досега акустични метаматериали, за да фокусират звука върху само един човек. Цялата система се състои от обикновена уеб камера със система за разпознаване на лицата и самия акустичен проектор – изолирана звукова колонка с разположени пред нея две акустични лещи, разстоянието между които се променя с помощта на електромотори. Камерата измерва разстоянието до конкретния човек и отправя към него звукова вълна, формираща пред него подвижна звукова сфера с диаметър около 6 см.

Авторите подчертават ниската цена на устройството. Камерата струва $12, а акустичните лещи могат да бъдат отпечатани на 3D принтер при цена около $100. Това е 10 пъти по-евтино от досега създаваните подобни системи.

Създателите за акустичния проектор специално подчертават, че работата на новата система не може да става без съгласието на нейните създатели и че тя не може да се използва за рекламни цели.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини