Акциите на Apple се сринаха с 12% след публикуването на новия финансов отчет

3
19

Около 50 милиарда долара изчезнаха за отрицателно време от пазарната цена на технологичния гигант Apple. Преди дни компанията публикува финансовите си резултати за последното отчетно тримесечие, но те не се харесаха на всички инвеститори, съобщи BBC.

Основните притеснения са, че Apple може да загуби доминантната си позиция на пазара на мобилните устройства. Базираната в Купертино компания постигна рекордни приходи, но печалбата почти не е мръднала на годишна база, а това подсказва наличие на застой.

Акциите на Apple се сринаха с 12% и експертите веднага видяха в това знак, че фирмата може да стане жертва на собствения си успех. Спаднаха и акциите на някои от доставчиците на Apple. Основният производител на дисплеи LG загуби 3.1%, а Hon Hai, които сглобяват iPhone и iPad, спаднаха с 3.2%.

Преди четири месеца акциите на компанията, ръководена от Тим Кук, се разменяха срещу 700 долара за бройка, а сега цената се върти около 460. Apple продължава да е най-ценната компания в света, но скоро може да загуби водачеството си от Exxon Mobil.

Доминантната позиция на iPhone е силно застрашена от Samsung и другите производители на смартфони с Android. Делът на последните става все по-голям и Apple вече се не радва на комфорта, който имаше преди години.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари