Акциите на Nokia скочиха с над 10% след появата на слухове, че компанията може да е цел на придобиване. Информацията се появи първо в TMT France. Трябва да я приемаме с нотка съмнение. Говори се, че от Nokia са реагирали като са привлекли фирмата за инвестиционно банкиране Citi, за да се контрира транзакцията. Производителят на смартфони обаче отказва какъвто и да е коментар към момента.

TMT не посочва източник на информацията, което я прави още по-подозрителна, но част от инвеститорите реагираха, вярвайки на информацията. Взимайки предвид натрупаните през последните седмици загуби, няма да е изненадващо, ако опортюнистите не са чакали този момент и не са планирали нещо подобно.

Компания Цена на акция Цена на акция спрямо February 18, 2020 Пазарна капитализация
Nokia €3.24 -18.2% 18.34 милиарда
Twitter $25.66 -30.24% 20.79 милиарда
Telecom Italia €0.36 -30.38% 7.51 милиарда
BT £1.23 -20.53% 12.24 милиарда
Uber $27.03 -32.73% 46.69 милиарда

Цените са към 17:30 часа на 17 април

Сриването на пазарите заради COVID-19 е лоша новина за много хора, но не и за тези, които разполагат с много пари в брой

За тях това е голяма възможност. Играчи на финансовите пазари вече потъркват ръце, гледайки определени компании на борсата. Някои от тях предприеха действия и преди материализирането на кризата, казват от Telecoms.com

Фондът Eliott Management например увеличи позициите си в Twitter още преди пазара да се срине, виждайки, че акциите са подценени.

Гледайки таблицата горе, виждаме част от компаниите, които могат да са обект на такова враждебно поглъщане.

Nokia изостана доста от основните си конкуренти Ericsson и Huawei

Това обаче не промени факта, че компанията е от критична важност за телекомуникационната индустрия. Хиените виждат възможност, а не проблеми в по-ниската цена на акциите. Ако слуховете за поглъщането на Nokia са верни, транзакцията със сигурност ще бъде внимателно проследена от властите.

В зависимост от това кой е купувачът, има няколко регулаторни органи, които да наложат вето. САЩ ще наблюдава с интерес какво се случва, например, защото Nokia има немалка роля в разполагането на комуникационна инфраструктура в страната.

Компанията има договори за 5G с всички четири основни мобилни оператори в Щатите. Елиминирането на Huawei от пазара там остави въпросните играчи без много опции. Да не забравяме, че Nokia има стабилни позиции и в оптичния сегмент.

Ако се окаже, че има интерес от страна на компании свързани с Китай, САЩ ще направи всичко възможно да спре сделката. Представете си какво ще се случи, ако поглъщането се извърши от организация, която е с противоположни на щатските интереси. Със сигурност ще се отрази на въвеждането на 5G в страната, а и не само.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари