Акциите на Signal Advance литнаха до небето, понеже бе объркана с месинджъра Signal, препоръчан от Мъск

2
2461

Съвсем наскоро генералният директор на Tesla и SpaceX Илън Мъск посъветва своите последователи в Twitter вместо WhatsApp да използват месинджъра Signal. Но нетърпеливи инвеститори объркаха компаниите и започнаха масово да купуват и да търгуват с акциите на почти неизвестната компания Signal Advance. В резултат от това цената на акциите на тази компания скочи с невероятните 1100%.

CNBC съобщава, че Signal Advance е основана през 1992 година в Тексас. Първоначално тя се е наричала Biodyne и е предлагала своите услуги на медици и юристи. По-късно тя е променила малко предмета на своята дейност към използване на съвременни технологии в здравеопазването и е сменила своето наименование на Signal Advance. През 2014 година на пазара излизат акции на компанията, които се търгуват извън големите борси. Signal Advance е толкова малка, че дори не представя своите финансови резултати в SEC. Към месец март 2019 година тази малка компания изобщо няма персонал, освен своя генерален директор Крис Хаймел. Но на седми януари тази година акциите на Signal Advance скочиха с невероятните 527%, а на 8 януари с още 91%. В резултат от това цената на една акция скочи от 60 цента до $7,19. И още, към днешен ден пазарната капитализация на Signal Advance вече е $660 милиона, докато една година по-рано бе едва $55 милиона.

Месинджърът Signal, за който писа Мъск, принадлежи на некомерсиалната организация Signal Technology Foundation и се предлага като алтернатива на Facebook Messenger, WhatsApp и онлайн услугата за обмен на съобщения на Apple. Ръководството на организацията съобщи в своя Twitter акаунт, че няма нищо общо със Signal Advance.

„Разбираемо е защо хората искат да инвестират в Signal, но Signal Advance това не сме ние. Ние сме некомерсиална организация и нашата единствена инвестиция е във вашата конфиденциалност“ – се казва в съобщението.

Интересно е, че след туита на Илън Мъск, тази организация имаше технически проблеми, поради изключително бързото увеличаване на новите потребители. CNBC подчертава, че както техническия срив, така интересът към акциите на една малка компания показва че хората вярват на Мъск. Този четвъртък той стана най-богатия човек на планетата благодарение на рязкото увеличение на пазарната капитализация на Tesla с почти 800%.

Мъск препоръча използването на Signal заради направените промени в политиката за конфиденциалност на WhatsApp. От днес тази онлайн услуга ще прехвърля част от потребителските данни към сървърите на Facebook.

Объркванията при компаниите с подобни наименования е широко разпространен проблем. През месец април 2019 година, когато Zoom Video Communications излезе на борсата, цената на акциите на китайската компания Zoom Technologies скочи с 80%. След това нейните акции вече не бяха толкова атрактивни, но компанията приключи търговете с +10%.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари