Акциите на Tesla поевтиняха с 34%

9
1656

Биковете и мечките са отдавна утвърдени образи, показващи основните борсови тенденции за повишаване и понижаване цената на ценните книжа. Когато цената падне с 20 и повече процента се счита, че се е създала тенденция за понижаване на тяхната цена и акциите се намират на мечия пазар. В подобни случаи ‘мечките’ продават акциите си, което води до увеличение на предлагането и допълнително понижаване на техния курс. Ето че през последните десетина дни акциите на Tesla бързо преминаха от бичия към мечия базар.

В края на миналия месец Tesla раздроби своите акции в съотношение пет към едно. Веднага след това, още на следващия борсов ден, техният курс нарасна до рекорден максимум от $498,32 (към момента на приключване на търговете), а това доведе до ръст на пазарната капитализация на Tesla до $464,3 милиарда. Едновременно с това, финансовото състояние на генералния директор на Tesla Илън Мъск нарасна до $115 милиарда и той бе класиран на трето място в рейтинга на Bloomberg за най-богатите хора на планетата.

Вчера, 8-ми септември, цената на акциите на автомобилната компания рязко падна с 21% – до $330 за една TSLA. Това оказа влияние на пазарната капитализация на Tesla, както и на капитала на Мъск, който е основният акционер на компанията и тези акции са основната част на неговото финансово състояние. Статистиките показват, че през изтеклите десетина дни акциите на Tesla са поевтинели с 34% и тенденцията вече е низходяща. В резултат от този спад на курса, пазарната капитализация на Tesla слезе до $307,69 милиарда, а Илън Мъск загуби около $12 милиарда и сега е на шесто място в рейтинга на милиардерите на Bloomberg.

Този спад в курса на акциите на Tesla се дължи предимно на наложилата се борсова корекция заради техния прекомерен ръст. Влияние оказаха и икономическите сътресения заради пандемията от COVID-19. Освен това, на 4-ти септември Tesla пусна в обръщение акции с обща сума от $5 милиарда. За последен път автомобилната компания на Илън Мъск проведе вторично публично предлагане на свои акции в началото на годината на сума от $2 милиарда. И накрая, след обновяването на индекса S&P500 кой знае защо Tesla не бе включена в рейтинга на 500-те най-големи американски компании и това оказа известно отрицателно влияние на инвеститорите.

Всъщност Tesla няма никакви проблеми. Точно обратното, автомобилната компания на Мъск се развива с изключително бързи темпове – новите Гигафабрики в Берлин и Тексас се строят невероятно бързо, а продажбите на електромобили стабилно растат. Трендът отново ще стане бичи, понеже до края на тази година Tesla възнамерява да продаде 500 хиляди електромобила (миналата година продаде 367 500) и сега се очаква да  получи печалба, изчислена на базата на една цяла финансова година.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари