Алгоритмите на YouTube приеха пожара в Парижката Света Богородица за фалшиво видео

9
1953

Мащабният пожар, разгорял се на 15-ти април в около 18:50 часа местно време в катедралата „Нотр Дам“, наричана още Парижката Света Богородица, разположена в сърцето на столицата на Франция, бе овладян едва на сутринта на 16-ти април. Пламъците над катедралата се виждаха в продължение на над девет часа. Пожарът бе толкова голям, че се срутиха кулата на готическата катедрала, както и целят й покрив. Президентът на конференцията на католическите епископи във Франция Ерик дьо Мулен-Бофор заяви, че реставрацията на храма ще изисква много години работа.

Малко след началото на пожара в YouTube започнаха да се появяват клипове от мястото на това ужасно събитие. Но алгоритмите за проверка на фактите, които се използват в YouTube, счетоха тези видеа за фалшиви и свързани с терористичния акт от 11-ти септември.

Изданието BuzzFeed съобщи, че някои директни предавания на различните медии от целия свят, излъчвано чрез YouTube са съдържали уиджет, добавящ кратко резюме за терористичните актове в САЩ от 11-ти септември, както и препратка към съответната статия в Британската енциклопедия. Изглежда добавянето на актуалния контекст към клиповете е объркало механизма за фактологичната проверка на YouTube.

Да си припомним, че през месец март миналата година YouTube обяви намеренията си да добавя към конспиративните видеа препратки към съответните статии в Уикипедия, с което да се пребори с дезинформацията.

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
6 Отговори на коментарите
7 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
8 Автори на коментарите
pix3lСимеонжороVVVfakira Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
shmaizera
shmaizera

подобно на 11 септември…сами си го запалиха ли…

favr
favr

колко му е…

fakira
fakira

Много ясно че те си я запалиха … Кулите са били застраховани месец преди да паднат. Да не говорим колко елементарно с един самолет можеш да настроиш цялото население срещу бедните ислямчета , само и само да се докопат до запасите от нефт.

Симеон
Симеон

Също така друга сграда пада близо до небостъргачите без да е “удряна“ от нещо.Сградата пада видимо от екплозиви.Мястото е било нещо като част от историята на града ,но бързо е продадено и веднага са построили нова сграда.Мисля че е бизнес център

pix3l
pix3l

Пийте си хапчетата бе, хора, пийте ги бе!

мъни
мъни

На матрицата не й харесва хората да си споделят новини. Всички трябва да знаят само политически коректното представено от правилните медии.
Не говоря за конкретния случай.

жоро
жоро

Правилно! Рашъните вече и закон си направиха срещу тия ,които критикуват управляващата клика.

VVV
VVV

На ютуб алгоритма е толкова зле, че са си признали, че дори и те не знаят как точно работи.

pix3l
pix3l

Чакат ти да им обясниш…