Алгоритъмът BitSave двойно по- добре компресира видео стриймнинга

0
613

Британският стартъп iSIZE създаде облачна платформа за оптимизиране на видео стрийминга. Системата на iSIZE използва дълбоко машинно обучение и алгоритми с елементи на изкуствен интелект, които повишават качеството на видео стрийминга и едновременно с това намаляват изискванията към битрейта. Новата платформа не само опростява прехвърлянето на големи обеми данни, но и радикално намалява натоварването на използваните сървъри, като на практика удвоява техните възможности. В края на миналата седмица стартиращата компания привлече $6,3 милиона финансиране за усъвършенстване на своите алгоритми. Сумите бяха дадени от няколко инвеститора, оглавявани от Octopus Ventures.

Основния продукт на iSIZE е алгоритъмът BitSave. Специалистите на стартъпа подчертават, че тяхната невронна мрежа е обучена да оптимизира видео стрийминга, като се съобразява с изискванията на човешкото око. Платформата работи с всички стандартни начини за кодиране на видео, включително AVC, HEVC и AV1 и не влияе на работата на самите стрийм услуги. Така например BitSave може бързо да бъде включен към Netflix и другите подобни, като при това тяхната работа не се променя, но натоварването на центровете за обработка на данните намалява с около два пъти. В същото време качеството на клиповете или остава същото, или се повишава с над 40%.

„Ние запазване битрейта и оптимизираме съдържанието по такъв начин, че то да изглежда на клиентското устройство както преди това или дори по-добре. За видеото ние правим същото, което МР3 форматът направи преди време за музиката“ – заяви ръководителят на iSIZE Сержио Грце (Sergio Grce) в интервю за TechCrunch.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари