Неотдавна Google представи новата технология за компресия на изображенията RAISR (Rapid and Accurate Super Image Resolution), с помощта на която се обменят по-малко данни при едно и също видимо качество на изображението. В средата на тази седмица RAISR бе внедрена в Google+.

В алгоритъма на RAISR се използват две еднакви изображения, но с различна резолюция. Двете фотографии например, се анализират и чрез дълбоко машинно обучение се прави извод, кое прави едното изображение по-добро. Получените по този начин данни се добавят към изображението с по-малък размер, В крайна сметка се използват значително по-малко данни, а видимото качество на изображението остава същото.

Всъщност, декомпресираното изображение не е съвсем същото като оригинала, тоест, компресията е със загуби, но човешкото око не може да различи това. Постигнатите резултати са поразителни.

Google вече използва новия алгоритъм в новата социална мрежа и съобщи, че с негова помощ се обработват около един милиард изображения седмично. Ще трябва да почакваме използването на тази технология и в другите услуги на Google. Интернет гигантът засега не съобщава кога ще предостави RAISR за всеобщо използване.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари