6.9 C
София

Алгоритъм на Google победи шампиона на Европа по го

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Програмата AlphaGo, създадена от DeepMind – една от дъщерните компании на Google, спечели пет последователни игри „го“ срещу професионален играч.

 

Nature допълва, че програмата е победила пет пъти под ред европейския шампион в играта „го“. Освен това, новата програма побеждава всички други компютърни играчи в 99,8% от игрите. Според шампиона, програмата е играла съвсем като човек и ако не е бил предупреден преди това, би си помислил, че играе срещу малко странен, но много силен жив противник.

 

Играта „го“ е една от малкото игри, която не можеше да се играе от изкуствен интелект. Тази игра има прости правила и дълбока стратегия, а възможните позиции и комбинации нахвърлят броя на атомите във Вселената и са 10 на стотна степен (числото гугол) пъти повече от шахмата. Не е възможно предварителното отиграване и записване на всички ходове и се налага използването на стратегии.

 

Алгоритъмът не съдържа правилата на играта „го“. Използва се мощна невронна мрежа, съставена от 12 разнообразни логически слоя, която самостоятелно се обучава чрез многобройни примери на реални партии. След обработката на около 30 милиона комбинации, невронната мрежа е създала аналог на човешката интуитивна игра. От страна на хората е направен първоначалния подбор за избор на най-добрите и правилните варианти за игра. За работата на AlphaGo е необходима много голяма компютърна мощност и при европейския шампион е използвана системата Google Cloud Platform.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Ревю на рутера TP-Link Archer C64: клас AC1200 с гигабитови портове

Брандът TP-Link отдавна е добре позната на нашия пазар, което не е изненадващо, тъй като компанията е един от най-големите производители на мрежово оборудване....

Подобни новини