Скандалът около Cambridge Analytica, SCL и Facebook изкара наяве неприятни истини за днешната Мрежа. И не става дума само за Facebook и бизнес модела на интернет компаниите днес, а по-скоро за дълбоко пропилото се лицемерие и сервилност на медии, потребители на мрежата и „интернет знаменитости“. Все едно никой не знае как оперира Facebook и как прави пари, какво е влиянието ѝ за психиката на подрастващи и младежи, за хората по света. Стартира охкане и ахкане, учудване и преструвки, призиви да се отпишете от социалната мрежа (смехотворно разпространявани в… социалните мрежи) и какво ли още ни очаква.

Както знаете вчера самият Марк Зукърбърг се появи в публичното пространство, за да влее в общия поток своя дан лицемерие, извинявайки се и преструвайки се на изненадан от случая. И общо взето мнението на човекът, който стои в центъра на скандала – Александър Когам – не е на по-различно мнение.

Преди четири години Коган разработва приложение – анкета, с която впоследствие събира данните на 270 000 потребителя на Facebook в САЩ, които доброволно са се включили в използването му. Но използвайки го те предоставяли и достъп до списъка си с приятели, комуникациите им и техните профили. Впоследствие Коган предоставя данните на Cambridge Analytica и компанията-майка SCL (компания с връзки с бивши агенти на британските MI5 и MI6), компаниите, които Доналд Тръмп използва в президентската надпревара за Белия дом. След година, Facebook „разбира“ за осъществената размяна на данни и кара Коган да изтрие информацията, която е събрал (става дума за данни за 50 000 000 американци, ползващи Facebook). Причината за това, според Facebook е, че приложението на Коган е нарушавало правилата на мрежата. То е било посочено, че е създадено с изследователска, а не с комерсиална цел и данните не е трябвало да бъдат обменяни с трети страни. Твърденията на Facebook са изфабрикувани, смята Корган, за което предава Bloomberg в материал от вчера. Той твърди, че още през 2014 той променя описанието на приложението, като заменя функционалността му към такова, което има комерсиална цел. Facebook, от своя страна, в нито един момент не възразява на промяната.

„Посредством приложението, ние събрахме публично достъпна демографска информация за всеки един участник (име, местоположение, възраст, пол) и страниците, които са харесали (примерно страницата на Лейди Гага). Събрахме и същите данни за техните приятели, чиито настройки за конфиденциалност позволяваха това. Всеки, който предоставеше изричен достъп на приложението виждаше точен списък на информацията, която събирахме, както и условията на използване, описващи комерсиалния характер на проекта, както и правомощията, които ни делегираха. Самите Facebook бяха в течение на тези неща и заявиха, че събирането се съобразява с правилата“, обяснява Коган, роден в бившия Съветски съюз, но напуснал страната, за да заживее в САЩ още на 7-годишна възраст.

В отделен материал на Guardian, които цитират Коган от интервюто му с Би Би Си, той споделя мнението си, че Facebook и Cambridge Analytica го използват за изкупителна жертва в скандала. Самият Коган, който е асистент по психология в Кеймбриджския университет споделя, че приложението му се е оказало провал в изведените впоследствие резултати и се съмнява, че е било успех за британската компания. Освен това, допълва той, не той е потърсил Cambridge Analytica, а те него. И те са хората, променили функцията му от изследователска на комерсиална.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари