Алекс Бит: „По биткойна ще се разбере, дали е създаден квантовия компютър“

8
1221

Физикът Алекс Бит от Торонто сподели пред Fortune своите предположения за безопасността на биткойна и нейната връзка с квантовите компютри.

Ученият счита, че докато по-рано квантовите компютри бяха нещо хипотетично, то след включването на IT гигантите, тяхното практическо използване може да започне съвсем скоро и първи от това ще пострадат криптовалутите.

Бит е скептичен по отношение на биткойна и неговата безопасност. Но ученият счита, че някаква полза от криптовалутата все пак има – тя е идеалният индикатор за това, че някой е създал универсален квантов компютър. Физикът счита, че след създаването на подобен компютър, криптографските системи, на които се базират криптовалутите, ще бъдат мигновено разбити и ценността на биткойна ще стане нулева. Алекс каза още, че първата работа, която ще бъде извършена от притежателя на подобен компютър, е мигновено да извърши добива на всички останали биткойни. Докато това не се случи, може да се каже, че квантовият компютър все още не съществува. Ето защо ученият възприема биткойна като индикатор на липсата на работещ универсален квантов компютър.

Според някои оценки, за разбиването на биткойна е необходим квантов компютър с 10 000 кубита. Засега най-мощният има 51 кубита, но въпросната мощност се очаква да бъде достигната след около 10 години.

8
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
5 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Анонимен
Анонимен

мигновено да извърши добива на всички останали биткойни

Явно не разбира физикът – Мигновено за него
а реално – 1 блок за 10 минути

foo
foo

Това за което се говори в статията може за 10 минути да изкопае всичките криптопари в света, междувременно може и да стартира някоя военна ракета, „голям фън“ ще е да гледаш Терминатор на живо 😉

K0MEPCA
K0MEPCA

@foo
Трудно ще му е. За да ги изкопае трябва да има нещо в тези блокове – някакви транзакции. Без тях няма какво да копае – няма транзакции които трябва да се потвърдят. Как ще ги изкопае? Ще залее блокчейна с празни блокове без стойност?

psion
psion

Не е вярно, че трябва да има нещо в блоковете. Можеш да си копаеш празни блокове без никакви проблеми (и много китайци го правят – когато ти е слаб Интернета, няма смисъл да хабиш трафик за 10-20% повече печалба, колкото са таксите). И също не е вярно, че блоковете са на 10 минути – блоковете са на 10 минути _когато това, което знаем за трудността на добиване, е правилно_. И дори тогава е вярно само средностатистически, през голям период от време; кога ще се намери блок е въпрос на вероятности. Ако изведнъж се появи квантов компютър няма да е проблем… Виж още »

K0MEPCA
K0MEPCA

Ок в такъв случай се съгласявам. Явно съм бил с грешни впечатления. Е, човек се учи докато е жив 🙂

gfdgdfg
gfdgdfg

кванти манти такова нещо не съществува лъжат простия народ да му взимат парите още съм с процесор Е5300 2 ядра.

опи
опи

Aлгоритъма на биткойна лесно може да се смени от POW с POS и други анти квантови алгоритми. Пък и до 10г 90% от биткойните ще са изкопани.

Quantum_computing_Vs_Bitcoin
Quantum_computing_Vs_Bitcoin

Πpoблeмът e дpyг cпopeд мeн c ĸвaнтoвитe ĸoмпютpи. He e пpoблeм дaли щe изĸoпaят ocтaвaщитe ĸoйни, a дa ce гapaнтиpa, чe нямa няĸoй дa „бpъĸнe“ и дa cи пpeнacoчи вeчe изĸoпaнитe. C дpyги дyми вeчe чacтнитe ĸлючoвe, нямa дa ca тoлĸoвa чacтни.