Технологията на разпределения регистър ще започне да се използва в Русия за всяка бройка алкохолна продукция. Изданието Интерфакс съобщи, че официалното стартиране на проекта е обявено за средата на 2018 година.

Според прессекретаря на отдела за регулиране на алкохолната продукция в Русия Александър Куликов, към днешен ден контролът на алкохола се осъществява при производството и продажбите на дребно на всяка единица. „На всяка бутилка е нанесена специална марка, а в магазините тази марка се сканира“ – каза Куликов.

С прехода към блокчейн, Единната държавна автоматизирана система за отчитане на алкохола (ЕГАИС) автоматично ще проследява онлайн всяка бутилка на всички етапи – от производството до продажбата. „Движението на всяка единица алкохолна продукция създава малка верига от блокове неизменни транзакции, записвани в дублиращи центрове за обработка на данните“ – поясни Куликов.

Очаква се, че новата информационна система значително ще облекчи контрола от страна на държавата върху алкохола и ще премахне необходимостта от декларации и други съпровождащи документи.

Новата блокчейн система бе тествана от няколко производителя на алкохол, включително от московския завод „Кин“.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Misho
Misho

Малии, има ли толкова голям блокчейн, че да може да следи руската водка? 😀