fbpx
0 C
София

Алтернативата на Twitter – Hive достигна 1 милион потребители след вълна от регистрации

Най-четени

След поглъщането на Twitter от Илън Мъск потребителите се насочиха към други социални приложения като платформата за микроблогове с отворен код Mastodon и нишови общности като CounterSocial. Сега друго социално приложение, наречено Hive, отбелязва ръст на регистрациите в отговор на сътресенията в Twitter. Приложението днес се намира в топ 20 на американския App Store, след като през уикенда отбеляза рязък ръст на интереса към него, тъй като ситуацията в Twitter продължава да се влошава.

Основано през 2019 г. от 22-годишната тогава Касандра Поп, Hive не е директен клонинг на Twitter. Вместо това социалното приложение, ориентирано към поколението Z, беше описано в профил в Teen Vogue миналата година като съчетаващо концепции от различни социални мрежи, включително Instagram и Twitter и дори MySpace – последното благодарение на функция, която позволява на потребителите на Hive да добавят музика към профилите си, наред с други неща.

Приложението също така не е базирано единствено на времеви рамки, както е в Twitter. В допълнение към основния канал, потребителите на Hive могат да изследват интересите си в редица тематични общности, като наука, техника, автомобили, музика, мода, домашни любимци, занаяти, книги, пътувания, игри, изкуство, храна и много други. Тук потребителите могат да харесват, коментират и препубликуват споделеното съдържание, подобно на други социални мрежи, както и да кликват върху хаштагове, за да навлязат по-дълбоко в дадената тема.

В някои отношения Hive може да е по-удобен за бившите потребители на Twitter, които търсят нов дом, тъй като приложението има прост и познат набор от опции за навигация – например има раздели за преглед на основната времева линия или канал, раздел „Открий“ за проучване на социалната мрежа, раздел за достъп до профила ви и друг за известията ви. В центъра има бутон за създаване на нова публикация.

Hive също така използва същия модел, базиран на последователи, като Twitter, за разлика от модела на взаимно приятелство, който бихте открили в мрежа като Facebook.

Въпреки това, за разлика от повечето социални мрежи, Hive избягва алгоритмите за персонализиране в полза на хронологична емисия и не се монетизира с помощта на реклами. Вместо това Hive предлага на потребителите възможността да плащат, за да отключат допълнителни слотове, които им позволяват да покажат повече от любимата си музика в своя профил. Те варират от 0,99 долара за втори слот до 1,99 долара за трети или четвърти, се посочва в списъка на приложението в App Store.

Hive набираше популярност през седмиците, предшестващи придобиването на Twitter от Мъск, и през следващите дни. По данни на фирмата за разузнаване на приложения Sensor Tower около 214 000 от общо 733 000 инсталации на Hive в iOS и Android са направени само през последните 30 дни. За отбелязване е, че Hive изглежда е спечелил вниманието на потребителите извън САЩ – според Sensor Tower инсталациите му извън САЩ представляват около 86 % от общия брой изтегляния на Hive.

Оценките на Data.ai до голяма степен съвпадат с тези на Sensor Tower, тъй като към 20 ноември те отчитат над 720 000 инсталации през целия живот, но по-голям брой – 370 000 – идват от САЩ.

В петък и през уикенда приложението отбеляза нов ръст на регистрациите.

Може би неслучайно това се случи по времето, когато Мъск реши да приветства бившия президент Доналд Тръмп обратно в Twitter, като отключи профила му. Въпреки че Тръмп все още не е написал съобщение в Twitter, заявявайки, че предпочита собственото си приложение Truth Social, изглежда ходът на Мъск е бил достатъчен, за да насърчи още повече потребители на Twitter да потърсят алтернативи, докато обмислят да напуснат кораба.

Данните на Sensor Tower сочат, че Hive е спечелил около 144 000 нови инсталации през последните няколко дни (от петък, 18 ноември, до неделя, 20 ноември 2022 г.). 22 000 от тези инсталации са само от САЩ, се казва в доклада. През това време приложението също така е скочило от 338-о място в общия списък с приложения за iPhone в американския App Store и е станало 17-то приложение днес. В Обединеното кралство то е № 17, а в Канада е № 24.

Към момента на изготвяне на доклада приложението е и № 3 в категорията „Социални мрежи“ в САЩ, съобщиха от Sensor Tower.

Според публикации в TikTok на Hive, приложението се е сринало през уикенда, тъй като още 80 000 души са се регистрирали, за да го проверят. От тази сутрин акаунтът на Hive в Twitter съобщава, че приложението вече има общо „почти 900 000“ регистрирани потребители. (Този брой не съвпада точно с оценките за изтегляне на Sensor Tower, но данните от трети страни не са точна наука).

Този уикенд не е първият, в който Hive се сблъсква с наплив от нови потребители. През февруари 2021 г. приложението също отбеляза кратък скок в изтеглянията, когато получава 439 000 нови инсталации, 64% от които бяха от САЩ, показват данните на Sensor Tower. Този скок може да се отдаде на решението на основателката да плати на влиятелен потребител на TikTok за създаването на видеоклип, което е довело до около 250 000 инсталирания в рамките на няколко дни, твърди тя пред пресата по онова време.

Привлекателността на Hive може да се дължи не само на смесването на концепции за социални мрежи или на лесната му употреба в сравнение с регистрацията в Mastodon, която обърка някои бъдещи потребители, които не разбират как да изберат сървър или какво означава „fediverse“. Както и при BeReal, поколението Z изглежда е по-привлечено от по-нови социални мрежи, управлявани от независими основатели, а не от големи технологични марки.

Преди това приложението беше забелязано да набира средства в WeFunder, но не е направило никакви официални съобщения за набиране на средства. (Приложението, което е достъпно на адрес Hivesocial.app, не трябва да се бърка с по-старото приложение Hive Social, което преди това се намираше на адрес hivesocial.com и беше популяризирано от участника в „The Bachelorette“ Питър Краус).

Имахме проблеми с извличането на Hive в Twitter чрез търсене, където то е класирано на 30-то място при търсене на ключовите думи „hive social“ (без кавички) и изобщо не излиза, ако търсите „hive app“. Действителният акаунт в Twitter за приложението е „@TheHive_Social„, но дори търсенето на „thehive_social“ конкретно връща само акаунта в Twitter на основателката (Raluca е румънското ѝ име).

Към момента на публикуване на статията Hive не е отговорила на исканията за коментар. Малко след това Касандра Поп отговори с най-новите показатели към днешна дата, 21 ноември 2022 г., 12:52 ч. българско време. Тя заяви, че регистрациите от четвъртък вечерта насам са надхвърлили 400 000 и в момента приложението има 998 000 потребители.

Към 21 ноември, 16:00 ч. българско време приложението е достигнало един милион потребители, каза тя.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини