fbpx
-4 C
София

Аматьори опитали да „бутнат“ тракерите

Най-четени

Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Атаките срещу двата най-големи български торент тракерa са извършени от организация със скромни възможности. Това заяви собственикът на „АренаБГ“ Елиан Гешев на пресконференция в „София прес“. Според него, българските правооохранителни органи действат под натиск от чужбина.

Гешев обясни, че в петък вечерта скрипт, индексиращ тракера му, се е активирал от 50 различни места, което е започнало да претоварва сайта. Малко по-късно броят на потребителите се е увеличил двойно, защото другият атакуван тракер, „Замунда“, е излязъл от строя. В резултат на това за няколко часа „АренаБГ“ е работил в ограничен режим. Втора атака е последвала в събота сутринта.

Елиан Гешев заяви, че няма доказателства кой стои зад нападението. Той посочи, че скриптът е бил забелязан за пръв път преди около три месеца, когато са се появили и слухове, че от data.bg (които единствени все още предлагат пиратско съдържание на сървърите си) по внушение на правоохранителните органи ще опитат да противодействат на функционирането на торент тракерите (които са на сървъри извън страната и на тях няма нищо друго, освен индекс на наличното у потребителите съдържание).

Припомняме, собственикът на data.bg Юри Митев заяви пред Webcafe.bg, че не става въпрос за атаки, а за технически проблем в „Замунда“, довел до ефекта на доминото. Източници, запознати с работата на тракера, обаче, заявиха категорично пред news.bg, че атака е имало.

Собственикът на „АренаБГ“ заяви, че който и да е отговорен за атаките, в случая е видно, че не е разполагал с големи възможности. Гешев посочи, че за истинско „сриване“ на подобен сайт са били нужни много по-големи ресурси – скриптът е трябвало да атакува торент тракера от поне 10 000 различни адреса.

По думите му, във всеки един момент е възможно ГДБОП в сътрудничество с „Интерпол“ да започнат международна операция срещу „АренаБГ“, която може да включва и опити тракерът да бъде „изгонен“ от своя хостинг сървър в Холандия. Елиан Гешев заяви, че вече са подготвени резервни варианти и няма да спре сайта, докато български съд не му нареди.

Той заяви, че ще съди шефа на отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП Явор Колев заради непрекъснатите обвинения към собствениците на торент тракери, че са част от организираната престъпност. Елиан Гешев посочи, че чистата печалба на „АренаБГ“ през 2009 год. е била 2900 лв. месечно, а в момента самото му финансово оцеляване е под въпрос.

По думите му, „АренаБГ“ не позволява обмена на съдържание, собственост на български творци, а за правоносителите има специален интерфейс, чрез който да отстраняват торенти, които, според тях, нарушават правата им.

Според него атаките са част от кампания на Съвета за защита на интелектуалната собственост към Министерството на културата. В него, според Гешев, членуват единствено държавни служители и представители на правоносителите, които са заинтересовани от инкриминирането на употребата на лицензирани произведения за лични нужди.

Шефът на „АренаБГ“ посочи, че у нас механично се насажда американският опит, без да се отчита, че в тамошното законодателство не се признават позитивните права на гражданите. Той цитира българския Закон за авторското право, според който лицензирани произведения могат да се възпроизвеждат без съгласието на правоносителя, ако това се прави с нетърговска цел.

„Това, което е забранено в САЩ е право на потребителя у нас“, посочи собственикът на торент тракера.

Елиан Гешев заяви, че основната причина за гнева на правоносителите е, че Интернет създава възможност за директно общуване между автора на интелектуалния продукт и потребителя, като по този начин отпада ролята на продуцента. По думите му, през последните 50 години посредниците са привикнали да дават едва 6-8% от печалбите на творците.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Mercusys Halo H50G – изгодна Wi-Fi Mesh система за големи жилища

Безжичният интернет е нещо чудесно. Имаме възможност за свързване на всякакви устройства и минимум кабели в къщата. Но нещата понякога не са толкова розови....

Подобни новини