Амбициите на Илон Мъск да изпрати Starship до Марс са морална катастрофа

7
1164

SpaceX и нейният изпълнителен директор Илон Мъск работят неуморно за изпращането на ракетата Starship до Марс, чиито най-амбициозни цели включват – изпращани на художници до Луната с цел нейното картографиране, изпращане на хора до Марс и дори колонизирането на Червената планета.

Астробиологът Саманта Ролф твърди обаче, че проектът и амбициите на Мъск всъщност са морална катастрофа.

Без политика за планетарна защита, учените никога няма да могат да разберат кои форми на микробен живот са съществували на Марс, нито кои са били пренесени там по непредпазливост от хората.

Саманта провокативно нарича звездния кораб „морална катастрофа“, като е подкрепена колеги от катедрата по Астробиология в университета в Хертфордшир

„Ако SpaceX се отнася сериозно към планетарната защита, всички очакваме да видим някакъв документ за официална политика на компанията на нейния уеб сайт или лесно да я намерим чрез търсене в Google. Когато обаче изпиша „планетарна защита на SpaceX“, не виждам никакви резултати. Именно защото такава или не съществува, или е изцяло фиктивна.“ Според астробиолога, то ако съществува реална политика за планетарна защита от замърсяване на естествената биосфера или за избягване на унищожаване на потенциален живот, то тя трябва да бъде лесно откриваема при елементарно търсене от всеки.

„Изглежда за хората е по-важно да се разширят мащабите на космическите изследвания, отколкото тяхната безопасност и морални аспекти“

Ролф посочва, че има противоречия във възгледите на Мъск по отношение на астробиологията – според него извеждането на човечеството на Марс не би навредило на хипотетичните организми, които живеят там, защото вероятно се крият под повърхността, но също така Саманта посочва, че ако един ден хората започнат да живеят на Марс и се превърнат в първия земен биологичен вид, който е успял да напусне пределите на Планетата, то може да се наложи да живеят под повърхността на Марс, тъй като космическата радиация е огромна.

„Може ли да сме сигурни, че докато разширяваме границите на изследването на космоса от човека за толкова кратък период от време, няма да бъдат пренебрегнати някои области или няма да бъде позволено да се снижат стандартите?“, пише тя в статията.

Макар очевидно изпращането на хората на Марс да донесе много ползи, рисковете от замърсяване на Марс, заплахата за здравето на астронавтите и увреждането на околната среда са много реални, подчертава Саманта Ролф.

„Бих казала, че наше морално задължение е да предотвратим подобни щети. Надявам се SpaceX да мисли върху това толкова, колкото и за своите стартови ракети, и бих искала това да стане приоритет за компанията“, отбелязва Ролф.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Боце
Боце

амбициите на тоя са единствено с цел бърза печалба

malcho Stoyanov
malcho Stoyanov

Боце,след първите 2 неуспешни опита с ракетата, той е пред 99% вероятнаст от фалит.Така че, според мен, не е само стремеж към печалба.

Micr0
Micr0

Баце не знам къде видя тази печалба още при първия старт с извеждането на хора и това нещо да гръмне и вече е тотал щета – _-

Dave
Dave

Тоест има някаква луда която иска да защити извънземните на марс от нас ? Интересно …

LUDLUD
LUDLUD

Има земни бактери който оцеляват след дестилизация на сегашните им роувъри и в открития космос така че отдавна са замърсили Марс със земни бактери. Мъск е ясно че го прай със цел бъдеща печалба. Че напрай един хотел там до 20 години да му плащат балъците да одът там със неговите кораби.

Кольо
Кольо

Кво е това кречетало наречено саманта? Каква околна среда в тоя каманяк бе. Пък и да има някакви оцелели бактерии, те едва ли имат шанс да се развият към по-висша форма на живот.

бай Павле
бай Павле

Чета в статията притеснения за морална катастрофа по отношение на потенциала да съществува живот на друга планета. Чета после коментарите, че тя моралната катастрофа си е тук, на земята. Абсолютно морално разложение. Ние понеже замърсихме планетата си, използваме ирационално ресурсите ѝ и затрихме сума ти биологични видове тук смятаме, че е време да започнем и други планети да затриваме. Няма насита човешката алчност, освен с една шепа пръст.