Американка и двама руснаци полетяха към МКС със Союз МС-17

8
1272

Днес успешно бе изстреляна ракетата носител Союз-2.1а с пилотирания космически кораб Союз МС-17 и с новия екипаж на Международната космическа станция. Изстрелването бе извършено от стартовата площадка №31 на космодрума Байконур в 7:45 наше време. В 7:53 Союз МС-17 без проблеми се отдели от третата степен на ракетата и пое курс към МКС.

Полетът на Союз МС-17 за първи път ще бъде осъществен по свръхкратката схема със само две обиколки на Земята. След около три часа след изстрелването трябва да бъде осъществено скачването на космическия кораб с руския сегмент на МКС.

След скачването ще бъде осъществена ротация на сегашния екипаж на МКС. Новият екипаж включва руските космонавти Сергей Рижков и Сергей Куд-Сверчов, както и американската астронавтка Катлин Рубенс. Тяхната програма включва 55 научни експеримента, две излизания в открития космос и ще продължи 177 денонощия.

Космическият кораб Союз МС-17 носи и допълнително оборудване и инструменти за откриването на изтичането на въздух от МКС, което и досега не е локализирано. Корабът носи специален херметичен материал, с който да бъде запушено това изтичане в руския модул на МКС ‘Звезда’.

За средата на месец октомври бе обявена първата редовна мисия Crew-1 на SpaceX и НАСА, при която до МКС ще долетят четирима души едновременно – три астронавта на НАСА и японски специалист. Космическата станция може да побира до 6 души.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
8 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари