Военновъздушните сили на САЩ най-накрая прекратиха използването на 8-инчови дискети, които биха могли да бъдат използвани при изстрелването на ядрени ракети за силови експлозии на територията на цялата страна, сочи доклад от четвъртък на британския отбранителен сайт C4isrnet.

Архаичната стратегическа автоматизирана система за командване и управление замени използването на флопи дискове за съхранение на своя програмен код, към по-съвременни, сигурни и надеждни технологии за съхранение, съобщава подполоковник Джейсън Роси, командир на 585-та Strategic Communications Squadron.

Журналисти са имали възможността да направят едночасова обиколка на центъра за ядрен контрол през 2014 г. и впечатленията им са дали на обществото поглед как и с какви технологии работи отбранителния сектор на САЩ. Освен това, тя разкрива, че в случай, че американският президент разпореди пускането на ядрена бойна глава, командването ще разчита на 8-инчови флопи дискети, произведени от IBM от епохата на 70-те години на миналия век.

Роси каза пред C4isrnet, че въпреки че цялостната компютърна система е наистина стара, модернизирането на технологиите за съхранение, все пак ще повиши сигурността.

„Системата е много стара и е много добра – не можете да хакнете нещо, което няма IP адрес. Това е уникална система“, каза Роси пред изданието.

Съобщава се, че ВВС търсят да заменят SACCS, но не разкриха повече информация. Роси каза пред C4isrnet, че наскоро са направени подобрения, които да осигурят по-добра скорост и свързаност.

Военновъздушните сили не отговарят на искане за коментар.

12
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
7 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
GFL
GFL

Това изстрелва ракети, не е компютър на който да се гледа порно в HD. Ако ще да е на лампи и флопито да е колкото грамофонна плоча, щом работи, защо да се подменя?

Боро
Боро

Ти с флопи работил ли си?

bure_s_barut
bure_s_barut

Както го е казал онзи, системата работи и не може да се хакне, защото няма IP адрес. От това по-хубава система няма!

Еда
Еда

Накрая стратегическите ядрени арсенали на суперсилите ще се окажат в ръцете на изкуствен интелект , а оттам до Анихилацията ни дели точно една хилядна от секундата.

hood
hood

Спокойно, там не работят българи.

tnt
tnt

това ми хареса.. 🙂

Крушата
Крушата

Skynet

tnt
tnt

“Еда“ на тебе май ти е анихилиран мозъка.

Гост
Гост

Много вероятно! Skynet …

Арнолд Шварц е негър
Арнолд Шварц е негър

Не ви трябва Скайнет, да ме обурудват мен с оръжия, аз ще съм терминатора, или като Съдя Дред и ще ви ликвидирам и освободя от нещастните ви животи и жалкото ви съществуване..

_nib_
_nib_

Два листа хартия…между тях-индиго.Хептен няма връзка с интернет.Най-сигурното.

CBR
CBR

Чудесно! Сега е ред и на НАП, предполагам някъде към средата на следващият век.