Американската армия слага очни лещи с широкоъгълен образ

0
66

По всичко личи, че от Пентагона искат да осигурят на войниците си по-добро зрение без нужда от сложно оборудване. За целта са поръчани прототипни очни лещи, които могат да разширят зрителния ъгъл на хората, които ги носят. Уредите ще вървят в комплект със специални визьори, които ще прожектират образа върху лещите, предаде BBC.

Технология с подобен краен резултат вече е на въоръжение в някои сфери от американската армия, но за целта се използват големи, неудобни и скъпи машини. С помощта на новите лещи разширяването на зрителното поле ще е по-евтино и достъпно, а това ще позволи масово въвеждане на технологията.

Широкоъгълният образ може да даде голямо предимство на бойното поле и да се окаже ключов в спечелването на трудни битки.

Системата се казва iOptik и е разработена от Innovega. Компанията вече е сключила договор с Пентагона за създаването на пълнофункционален прототип, който ще бъде тестван в DARPA – основната лаборатория на американската армия.

За разработката на широкоъгълните очни лещи Innovega са получили финансиране от Министерството на отбраната. Уредът позволява на човека да фокусира погледа си върху два обекта, които са отдалечени на различно разстояние от очите. Това се постига чрез различни филтри и допълнителния електронен визьор. В резултат всички образи достигат до ретината на фокус.

Обичайно човек може да фокусира погледа си върху някакъв близък или далечен обект, но не и върху два такива едновременно. iOptik променя това и увеличава способностите на очите до степен, която превъзхожда възможностите на противника, който не притежава подобно устройство.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари