Американската прокуратура разследва изчезването на Mt.Gox

4
31

Прокуратурата на Ню Йорк започна разследване, целящо да изясни състоянието на електронната борса MtGox за обмен на Bitcoin, която във вторник внезапно изчезна от Интернет-пространството и прекрати своята работа.

Прокуратурата е изпратила на регистрираната в Токио MtGox съдебно разпореждане за представяне на определени фирмени документи. Властите са се заинтересували от последните хакерски атаки срещу борсата и мерките за защита, предприети от компютърните специалисти по информационна безопасност на компанията. Прокуратурата на Ню Йорк е изпратила подобни предписания и до други бикоин обменни бюра и компании, които са имали съвместен бизнес с MtGox. Ситуацията се следи от федералните власти на САЩ, включително и от ФБР.

Американската борса MtGox, през която преминаваха около половината от всички световни Bitcoin-транзакции прекрати своята работа във вторник обед  токийско време, а нейният сайт бе блокиран. Това бе предшествано от мащабен скандал, при който се изясни, че в резултат от хакерска атака са изчезнали над 744 хиляди бикоина с обща сума около 350 милиона американски долара по текущия курс.

През първите няколко часа ръководството на MtGox бе недостъпно за коментари и въпроси, а след това на главната страница на фирмения сайт се появи кратко съобщение, че той е закрит „от необходимост да се защити сайта и неговите потребители“. Японските власти също започнаха свое разследване на внезапното затваряне на MtGox, което доведе до спад в курса на криптовалутата.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари