fbpx
-1.8 C
София

Американска агенция ще изгради дигитално копие на атмосферата на Земята

Най-четени

Държавната агенция на САЩ и Националната администрация за океаните и атмосферата иска да промени начина, по който се отчита времето. Целта е данните да изглеждат по-скоро като 3D визуализация. Затова те отправят молба към аерокосмическата компания Lockheed Martin да им помогне в тази трудна задача, посочва репортаж на 9News.

„Това ще бъде един вид продукт, изглеждащ като Google Earth, но всички наблюдения ще са видими в реално време“, казва Лин Монтгомъри, изследовател на Lockheed Martin.

„Нашата цел е да обединим всички данни в едно измерване, което представя времето такова, каквото го виждаме“, добавя той.

Новият модел ще се нарича NOAA Earth Observing Digital Twin и ще бъде „близнак“ на атмосферния модел, базиран в дигитална среда и чиито данни ще бъдат въведени в модел за прогноза за времето.

Използването на усъвършенствани ИИ алгоритми

Чрез използване на усъвършенствани алгоритми за изкуствен интелект и сътрудничество с компанията Nvidia, учените от Lockheed Martin ще могат да събират и обединяват голямо количество данни за времето.

След като тази стъпка бъде успешно завършена, получените данни ще бъдат прехвърлени в изчислителен формат, наречен Universal Scene Description (USD), който се използва от създателите на филмите на Pixar за 3D визуализации.

„Тогава четвъртото измерение ще добави времето“, казва Монтгомъри. „Така ще имаме този двуседмичен, движещ се във времето прозорец, през който можете да погледнете назад в миналото и да видите как настоящите наблюдения се движат по цялото земно кълбо“.

Крайният резултат ще бъде система, която дава на метеоролозите уникален поглед върху атмосферата на Земята. Но това не е всичко. ИИ също ще разпознава моделите в данните и ще маркира аномалии.

Проектът ще отнеме повече от година, но Монтгомъри се надява да има прототип, който да покаже до тази есен.

„Ако имате достъп до текущото състояние на света, тогава с всички тези източници на данни можете много по-добре да предвидите какво ще се случи в бъдеще“ добавя още той.

Дигиталните „близнаци“ вече се използват

Междувременно Мат Рос, старши програмен мениджър в Lockheed Martin Space, казва в изявление, че работата не е съвсем нова за компанията.

„В Lockheed Martin редовно използваме дигитални „близнаци“ и ИИ, за да предоставим на нашите клиенти най-ясната текуща картина на ситуацията с цел да изпълним техните желания. Радваме се, че можем да използваме нашия технологичен опит, за да си сътрудничим с Nvidia по този проект и да осигурим на NOAA навременна световна визуализация“, казва той.

Ръководителят на Nvidia добави, че това решение е в състояние да реши много проблеми.

„Дигиталните „близнаци“ ще ни помогнат да разрешим най-трудните научни и екологични предизвикателства в света“, казва Дион Харис, водещ продуктов мениджър в Nvidia.

„Комбинацията от ИИ технологията на Lockheed Martin с Nvidia Omniverse ще даде на учените от NOAA мощна система за подобряване на прогнозата за времето в световен мащаб“, допълва той.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини