Американска компания бе глобена за незаконно извеждане на сателити в орбита

4
1046

Стартъпът Swarm Technologies стана първата в света компания, глобена за незаконно извеждане на сателити в околоземна орбита. Това не е единственото нарушение, допуснато от Swarm. Федералната Комисия по комуникациите реши да накаже компанията, основана от бивши специалисти на Google и Apple, със сумата от $900 000.

През месец януари 2018 година Swarm изведе в космоса четири сателита от планираните 100. Сателитите SpaceBEE бяха изведени в околоземна орбита от индийска ракета носител. Но след изстрелването стана ясно, че компанията не е получила разрешение от FCC, която регулира честотите за комуникация с космическите апарати. Освен това, възникнаха съмнения, че сателитите са твърде малки за проследяване и могат да навредят на другите космически системи в околоземна орбита.

И още, Swarm цяла седмица незаконно е използвала комуникационните центрове в Джорджия и нелегално е правила изпитания на метеорологичните сонди и на другото оборудване. Всички тези операции трябва да се извършват след разрешение от страна на FCC, но „космическият стартъп“ не ги е получил.

The Verge съобщи, че за наказание компанията трябва да заплати глобата и сега е длъжна три години предварително да уведомява за извеждането на свои сателити в орбита.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
AxOx
AxOx

Глобена само $900 000 ?!?!?
Това шега ли е?
Сателитите могат да навредят космическа станция която струва 10 милиарда, то тях ги глобили под 1 милион. Сателитите могат да се изпалзват за разузнаване, щото никой не знае какво точно са, ама … май и там има „мои хора са, нека да си затворим очите“

saentist
saentist

Преточили са им данните затова малка глобичка

pesho
pesho

Stanciqta struva nad 110mlrd…

ДиоиД
ДиоиД

Не съм изненадан, че и в космоса има дискриминация …. 🙂
Някой мислят, че космоса е задния им двор … 🙂
До колкото ми е известно доста „боклук“ има там който отгоре на това не се управлява ….
Глобата е поредния абсурд на някаква бюрокрация, която явно изпълнява някаква едностранна политика за развитие на техническите средства в космоса …