Американската банкерска асоциация (American Bankers Association, ABA), една от най-важните секторни организации в САЩ, предупреди в свой доклад за опасностите, свързани с налагането на дигиталната валута на централната банка, предава The Block. Той идва в отговор на покана за открита дискусия от страна на търговското министерство на САЩ, която ведомството откри през май и завърши по-рано този месец.

„Посочените ползи от дигиталната валута на американската централна банка (U.S. Central Bank Digital Currency, CBDC) са несигурни и вероятно няма да бъдат реализирани на практика, докато цената от въвеждането ѝ е реална и сериозна“, предупреждават ABA в своя доклад.

По мнението на асоциацията, издаването на CDBC ще преначертае по един фундаментален начин банковата и финансовата система на САЩ чрез промяна на връзката между гражданите и Централната банка на САЩ. „Съществуват също така значими отстъпки, които е нужно да бъдат направени между различните избори на дизайн. Има вероятност те да подкопаят много от ключовите цели на CBDC и на практика да направят невъзможно за нея да изпълни всичките ѝ различни цели, заради които тя се дискутира в момента“.

През март тази година, американският президент Джоузеф Байдън издаде изпълнителна заповед, чиято цел беше разглеждане на потенциалните ползи и рискове от въвеждането на дигиталния долар, подготвян от централната банка на страната. Диалогът между различните страни е разгорещен, като мнението на търговските банки съвсем разбираемо не е в посока на съществуването на дигитална валута, подкрепена от властите. Както посочва например Стив Кочео от The Financial Brand в анализ от по-рано тази седмица, има ясна причина за техните страхове.

„Коалицията (на частните банки – б.а.) се притеснява, че депозитите на Федералната банка ще се разглеждат като по-сигурни от частните банкови депозити, особено в една икономика в криза“, пише той.

Идеята за т.нар. „стейбълкойн“ – дигитална валута, обвързана с курса на традиционните валути е гореща тема днес за правителствата по света. Планове за такава имат редици държави по света, между които САЩ, Великобритания, Русия и др. Мнозина се страхуват, че идеята за стейбълкойните идва, за да прекрати съществуването на криптовалутите във вида, в който те съществуват днес. Различни специалисти посочват също така че стейбълкойна по дизайн няма нищо общо с биткойн, етера и другите криптовалути. Що се отнася до споменатите страхове, то те не са съвсем без основание. През есента на 2020, комунистически Китай въведе официално цифровия юан и забрани всички криптовалути. Когато говорим за страхове, има и други гласове, които виждат в идеята зад цифровия юан нещо далеч по-мрачно. Като например Алекс Гладщайн от Human Rights Foundation, който определи наскоро идеята зад цифровия юан и обвързването му със системата за социален рейтинг в Поднебесната империя „мечта за всеки диктатор“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари