Американското правителство се опитва да принуди Facebook да разбие криптирането в популярното приложение Messenger, така че правоприлагащите органи да могат да чуят гласовите разговори на заподозрян в разследване. Този иск възкресява въпроса дали компаниите могат да бъдат принудени да променят продуктите си, за да позволят наблюдението им.

Този случай във федерален съд в Калифорния е секретен, така че няма публични данни, но трима души, запознати с хода му, заявиха пред Ройтерс, че Facebook оспорва искането на Министерството на правосъдието на САЩ.

Съдията по делото за Messenger изслуша аргументите във вторник относно правителствения иск да обяви Facebook в обида на съда за това, че гигантът отказва да изпълни молбата за наблюдение. Това твърдят източници, които са говорили при условие, че са анонимни.

Facebook и Министерството на правосъдието официално отказаха да коментират.

Въпросът за Messenger се появи във Фресно, Калифорния, като част от разследване на опасната банда MS-13.

Американският президент Доналд Тръмп често използва бандата, която е активна в Съединените щати и Централна Америка, като символ на слабата американска имиграционна политика и причина да атакува законите, които забраняват на полицията да задържа хората само с цел прилагане закона за имиграцията.

Тръмп нарече тази година членове на бандата „животни“, когато шерифът на окръг Фресно се оплаква, че калифорнийските закони ограничават сътрудничеството си с федералните власти при дейността им срещу бандата.

Потенциалното въздействие на предстоящото решение на съдията е неясно, но такова ще има със сигурност. Ако правителството надделее в случая с Facebook Messenger, то може да направи подобни аргументи, за да принудят компаниите да пренапишат други популярни криптирани услуги като Signal и WhatsApp, които включват както гласови, така и текстови функции.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
2 Отговори на коментарите
4 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
ПетьоsaentistAxOxМeтоди ДамяноfТралала Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Тралала
Тралала

Иди се гръмни

Мeтоди Дамяноf
Мeтоди Дамяноf

Защо сащническите власти не разбият себе си и да се свършва с тези изверги!

AxOx
AxOx

Никой не стои над закона и съда и ако държавата поиска нещо то всеки гражданин и фирма са длъжни да го спазят. Така и не разбирам САЩ където съда постановлява нещо и някоя си фирма или човек мислят че са над закона и не го спазват. Държавата обикновенно им тряска глоба на ден по милиони и така се разрешава проблема с неспазване на съдебно решение. Явно наистина мега корпорациите станаха над закона и държавата. За тези които може да не са съгласни с това изказване, я си представете че утре Гугъл или Амазон решат да продават дрога и държавата го… Виж още »

saentist
saentist

Защото в тъпата им държава ако преди 50 години някой прост съдя е преценил по някакъв казус някакво наказание,
то то се приема за давност и не може да се взима друго решение или да се оспорва.

Така ако съда вземе криво решение целия свят трябва да им е крив на хамерите.

Петьо
Петьо

Пич кукувица ли ти изпи акъла ?
Сноудън ?
Колко ти е къса паметта ?
Не е поискал от правилното място информацията