Американските власти наложиха забрана на криптовалутата на Дуров: крайният срок наближава

17
1666

Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) подаде съдебен иск в манхатънския окръжен съд. Комисията постигна временна съдебна забрана по отношение на две компании, които извършват първично предлагане (Initial Coin Offering, ICO) на токените Gram. Това са компаниите Telegram Group Inc. и TON Issuer Inc. SEC посочва в своята документация, че тези предприятия вече са събрали $1,7 милиарда инвестиции от тази дейност.

‘Telegram Group Inc. и нейната стопроцентова дъщерна компания TON Issuer Inc. започнаха да привличат капитал през месец януари 2018 година за финансирането на своя бизнес, включително разработването на собствената блокчейн платформа Telegram Open Network или TON, както и приложението за обмен на информация Telegram Messenger. Обвиняемите са продали около 2,9 милиарда цифрови токени Gram при намалени цени на 171 едри купувача от целия свят, включително 1 милиард токени Gram на 29 купувача от САЩ’ – заяви SEC.

В документа се казва, че въпросните компании не са регистрирали своите токени като ценни книжа, което е нарушение на променения Закон за ценни книжа от 1933 година.

SEC добавя, че Telegram е обещал да стартира работата на Telegram Open Network не по-късно от 31 октомври тази година (бета версията започна да работи през март 2019-та). Ако това не стане, компаниите трябва да върнат парите на купувачите. Също така, в края на октомври, първоначалните купувачи на Gram трябва да получат своите първи токени. Според информацията на SEC, притежателите на този проект са дали около $218 милиона за привличането на $1,7 милиарда за поддръжката на месинджъра и платформата. По време на първия рунд на публичното предлагане, 1 Gram е струвал $0,37, а по време на втория рунд – $1,33. Анализите на експертите показват, че при стартирането на платформата в края на този месец, цената на 1 Gram ще бъде $3,62.

‘Днес нашите екстрени действия имат за цел да не допуснат наводнение на американския пазар от цифрови токени, които както виждаме, са били продадени в нарушение на закона’ – заяви Стефани Авакян, директор на Отдела за изпълнение решенията на SEC. ‘Ние твърдим, че тези компании не са предоставили на инвеститорите достатъчно информация за бизнес проектите Gram и Telegram, за финансовото състояние на компанията, факторите на риск и управление – както се изисква според законодателството за ценните книжа’.

В съдебния иск на SEC се казва, че при закупуването на Gram инвеститорът не получава достатъчно информация за способността на компанията да генерира печалба. Тоест, липсват данните, които ще дадат възможност на потребителя да прецени, дали самият токен може да донесе печалба. Също така, купувачът не получава информация какъв дял от ICO получават братя Дурови.

‘Ние многократно заявихме, че емитентите не могат да избегнат федералните закони за ценни книжа, като просто маркират своя продукт като цифров токен или криптовалута’ – каза Стъвън Пейки от SEC. ‘Telegram се опитва да получи финансова изгода от публичното предлагане без да спазва отдавна приетите задължения за разкриване на информацията за защита на инвеститорите’.

‘С други думи, обвиняемият планира да продаде милиарди ценни книжа, които след това бързо ще започнат да се предават от ръка на ръка на американските инвеститори, без тези инвеститори да разполагат с важната информация за бизнеса, финансовото състояние, степента на риск и мениджмънта’ – се казва още в документа.

Компаниите на Дуров вече са предложили 500 милиона Gram (около 10% от планираното) за заплащане разработването на софтуера на TON на външни програмисти. Двете компании възнамеряват да предложат 100 милиона токена Gram в полза на братя Дурови, още 100 милиона Gram за своите разработчици на платформата и около 1,4 милиарда (28% от издадените Grams) за другите нужди на TON Foundation. 250 милиона Grams са предвидени за потребителите на месинджъра.

Специалистите на SEC специално подчертават, че инфраструктурата на месинджъра Telegram и неговите функции са проектирани и работят по такъв начин, че всичко става абсолютно анонимно. И ако токените Gram наистина излязат на пазара, не е възможно да се проследи кой точно ги е закупил и купувал. Няма как да се разбере и кой точно е инвеститорът на проекта. Въпреки че Telegram в съответствие с изискванията на американското законодателство възнамерява да спазва изискването KYC (Know Your Customer), самата компания заявява, че няма да има достъп до тази информация. Освен това, не е известно и дали идентификацията на участниците в транзакциите ще важи и ще е достъпна на вторичния пазар на Grams.

Според най-новите финансови оценки, към днешен ден месинджърът Telegram има над 300 милиона потребители, които са го използвали минимум един път в месеца. ICO Telegram е второто по величина публично предлагане на токени в цялата история на криптовалутите. Той отстъпва само на Block.one от Каймановите острови, който при своето първично публично предлагане на токени през месец май тази година събра около $1,4 милиарда. От своето създаване до днес, тази компания успя да привлече около $7,2 милиарда.

Да си припомним, че Сенатът призова Visa и Mastercard да се откажат от Facebook Libra – мащабният криптовалутен проект на Марк Зукърбърг. Наскоро разбрахме, че PayPal няма да подкрепи криптовалутата Libra на Facebook и съществуването на тази цифрова валута е под въпрос.

Но Зукърбърг е ръководител на американската компания Facebook, а разпоредбите на SEC имат сила само на територията на САЩ. Може би криптовалутата на Дуров ще има по-различна съдба.

17
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
12 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Бахти
Бахти

Краварите да го духат с тяхнато психично разстройство – „Тотален шпионаж“ на всичко и всички.

Капиталист
Капиталист

Краварите ще пращат хора на Марс, водеща технологична нация, №1 икономика в света, най-силна и могъща армия в света и с валута, която е световен валутен резерв. А, ти, Българоид такъв, дори и кравар не си. Както Маркс е казал, има една група от маргинали, които са дори извън класовото разделение и класовата система, това си ти. Преди да даваш такива оценки, погледни нищожното състояние на обрулената и изкъртена република, в която живеем и тогава давай оценки на другите.

Trial
Trial

Хаха, много го разбираш Маркс нещо, а левичей!?
Ти си толкова капиталист, колкото и са десни „демократите“, на които видно си симпатизант!

От безродни космополити като теб, „българоид“ е не обида, а чест!

_nib_
_nib_

Глупости,глупости,глупости и пак….краварски глупости.Загрижени били горките за купувачите дето видите ли нямали да разполагат с информация за бизнеса.А какво направихте,загрижените,с лемън брадърс,тес,онес….всички алчни шушумиги предизвикали световната финансова криза от 2008-ма?Тръгнала от ипотечната криза в хамерика?Целия свят да пати заради краварчета живеещи на кредит и печатащи зелени хартийки без покритие?Питам аз и отговор не искам.Апропо,противник съм и на тези блокчейни,без покритие,изчислявали нещо си там на майка му.Само златното покритие е реално.

don
don

още един дървен философ – какво му е реалното на златното покритие бе селтак?!? при глобална криза това злато ще го ядеш ли, или ще си го завираш в гъ*а.. за какво точно ще го използваш?!

Мангалата
Мангалата

_nib_ по принцип е прав за краварите. Само една поправка, не златото а оръжието е ултимативната инвестиция. А по време на глобална криза влиза яко в употреба.

_nib_
_nib_

Давай.Пръй си зеленото нъ фунийки и си ги гЪчи в гъ*о лек форд непоръбен.

Капиталист
Капиталист

Още един „краварист“, вие сте боклуци, огледай се бе, дори и кравари нямаме тук. Сляп ли си, България е изкъртена до дупка заради идиоти като вас, които само плюят и нищо градивно и позитивно не са направили през живота. Колко работни места създаде, колко заплати плати на хората, колко внесе в осигурителните им планове? Колко БВП създаде?

Зоро
Зоро

Щом го забраняват административно, значи идеята е добра. Трябва да го пробвам този Telegram…

Ккк
Ккк

Ще го ближеш ли?

Мангалата
Мангалата

Той не, ама ти ще ми го ближеш!

Капиталист
Капиталист

Забранено е отдавна в Русия, а властите в лицето на ФСБ с насилствени дейстивя отнеха собствеността на Дуров – ВКонтакте. Той излезе в чужбина заради руският камшик на Путин. Тогава ви беше враг, сега ви е приятел, дори когато САЩ прави същото, което направи Русия. Просто зависи от коя страна на барикадата взимат преценката нали така?

„Забраняват нещо в САЩ – ууу, цензура.“

„Забраняват нещо в Русия – а, така трябва.“

Зомбирани руско-марксисти, гледайте кочината тук и направете нещо да не сме в дъното на всяка черна класация, не се оглеждайте на Запад с плюнка в устата.

112
112

Колко му е да извадят Telegram от Googe Play за наказание …

Шишо
Шишо

Опитват хибридните воини на руската джамахирия да навлезнат в пазар от който да смучат средства за оцеляването си и да мамят и лъжат американските потребители. Ясно го пише: предупреждавани са много пъти какво се изисква по закон, но идиотите са малоумни, нагли и нахални (и декларирани следовници в БГ си имат – ей ги тука). Но САЩ не са русия. Ако продължават ще им треснат една глоба в размер на 50% от тези 1.7 млрд, после дела и да си видите матушката как ще квичи и плаща… Ми като искат да печелят що се хващат с бедните американци дето правят… Виж още »

Бахти
Бахти

Само куха лейка може да напише толкова глупости на едно място.

п.п. Боли ме Сайдера за Русофобите и Русофилите нямащи собствено мнение и повтарящи като папагали спуснатите им опорни точки.

Шишо
Шишо

Само куха лейка малоумна може да е фиксиран към зададената му опорна точка: кравари кравари… И дядо ти и баба ти са висели на вимето на кравата белкем им пусне капка че са умирали от глад. А те прости, не могат дори акотата дето кравата им пуска на главите им да измият. И си седнал да се правиш на умник ли?

Капиталист
Капиталист

Телеграм отдавна е забранен в Русия, собствеността на Дуров беше открадната от ФСБ след като отказа да сътрудничи на техните служби – ВКонтакте се управлява вече от две поколение партийни путински апаратчици и дори първият беше достатъчно смел да каже, че това е тъпотия и действията на правителството са идиотски. Представяш ли си какво значи в авторитарна руска кочина с власт на мафиоти и ченгета, да ти дадат назначена работа да управляваш бивша частна собственост като услуга и ти да си позволиш да кажеш това. Достатъчно говори за руската действителност. Руския народ ще се надигне срещу тези, които го мачкат… Виж още »