Американските власти наредиха унищожаването на ИИ създаден чрез измама

9
1080

Приложението за съхраняване на фотографии Ever тайно е изтеглило милиарди снимки на своите потребители, които са използвани за обучение на алгоритми за разпознаване на лица.

Федералната търговска комисия на САЩ нареди да бъде унищожен разработеният от компанията Paravision (преди време бе известна като Everalbum) изкуствен интелект, който с висока точност може да разпознава лицата на хората от снимките.

Резултатите от разследването на NBC News през 2019 година показаха, че приложението за записване и съхранение на снимки Ever тайно е изтеглило милиарди фотографии на своите потребители за обучаване на своите алгоритми с елементи на изкуствен интелект да разпознават лицата на хората. Личните снимки на приятелите и семействата на потребителите са използвани без тяхното разрешение за обучаването на ИИ алгоритмите, които компанията Ever е продавала на правоохранителните органи и въоръжените сили на САЩ.

Според решението на федералната търговска комисия на САЩ, компанията Paravision е задължена да изтрие всички снимки, тайно получени от потребителите, както и всички алгоритми, обучени с помощта на тези данни.

Събраните по този начин данни са критично важни за бъдещото разработване на функционални алгоритми с елементи на изкуствен интелект на Paravision. Изтриването на тези алгоритми означава, че вече разработената технология за разпознаване на лица няма да може да бъде използвана в рамките на сключения миналата година договор с военновъздушните сили на САЩ.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари