Американските регулаторни органи проверяват сделките на Facebook

1
282

В рамките на ново антимонополно разследване Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) проверява, с какви цели Facebook е купувал други компании. The Wall Street Journal съобщи, че FTC иска да се провери, дали по този начин социалната мрежа не се е избавила от своите потенциални съперници и по този начин да е възпрепятствала конкуренцията.

Миналата седмица Facebook съвсем накратко съобщи, че се води разследване от страна на търговската комисия, но не даде никакви подробности. Според WSJ, купуването на други компании е най-важният аспект на разследването от страна на FTC.

В момента експертите на FTC се свързват и разговарят с основателите на купените от Facebook компании, за да изяснят всички обстоятелства по сделките. Те се опитват да разберат, дали Facebook и нейният генерален директор Марк Зукърбърг (8-мо място в глобалния рейтинг на Forbes с капитал $70,3 милиарда) е купувал тези технологични стартъпи и компании, за да не им даде възможност да предизвикват и конкурират империята на най-голямата социална мрежа в света.

Според базата данни на S&P Global, през последните 15 години Facebook е купил около 90 компании, включително Instagram и WhatsApp.

Топ мениджърът на Facebook Мат Перо, който миналия месец отговаряше на въпроси на Сената, заяви че купените от Facebook компании са получили нови възможности за иновации, което се е отразило позитивно на потребителите.

Новото разследване на регулатора започна веднага след предишното, в рамките на което FTC глоби Facebook с $5 милиарда за нарушения на конфиденциалността и огромни изтичания на потребителски данни.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Аман от комунистически измислици
Аман от комунистически измислици

В правовата държава е така – държавата не е частния сектор, държавата регулира и проверява частния сектор дали спазва закона, не му се меси, когато го спазва, но го проверява.

В тоталитарните изкъртени държави, армията и държавата държат компаниите, които водят политически войни, политически поръчки.

Разделението на властите е в основата на правовата държава, ненамесата на държавата в частния сектор и свободата на предприемача е в основата на правовата държава.

Мнозинството от население отива на Запад – в правовите държави, не отива не изток – в тоталитарните държави – Русия и Китай! Факт!