Американските училища разполагат с техника за извличане на снимки и съобщения от телефоните на учениците

7
2126

Ако се притеснявате дали да върнете децата си на училище, когато извънредната обстановка приключи, или ако сте ученик, който се тревожи да се върне в училище, опасяваме се, че една актуална статия на Gizmodo ще утежни това настроение. За щастие, че следващият разказ е от САЩ. Том Маккей и Друв Мех Мехротра са направили разследване, което демонстрира за това как някои американски училища и общински институции са закупили устройства и софтуер, предназначени да проникват в телефони, с които да изтеглят текстове и снимки… дори и такива, които са били изтрити от устройствата.

Докато компании като Cellebrite от години си партнират с федералната и местната полиция на САЩ, то закупуването на оборудване за проникване и изтегляне на лична информация от потребителски устройства в училищата за претърсване на личните устройства на ученици, изглежда е останало относително незабелязано за общественото внимание. И изглежда служи като плашещо напомняне за това как технологията първоначално е разработена за използване от военните и разузнавателни служби, които да я използват за разузнаване на военни зони и престъпници, изглежда доста застрашително за неприкосновеността на личния живот и поверителността, че учебните институции могат да използват подобни методи за учениците.

Устройствата никак не са евтини. Репортерите на Gizmodo откриха, че някои образователни институции са похарчили до 12 000 щатски долара за технологията, предназначена за използване от военните и полицията. Коментирайки устройствата, Купър Куинтин от Electronics Frontier Foundation казва неделикатно, че те са „създадени за американските военни и федералните правоприлагащи органи, а след това са проникнали в държавните и местните органи, като в крайна сметка са си проправили път в ръцете на престъпници или дребни тирани над свободите на личността, като училищни администратори“.

За разлика от правоприлагащите органи обаче, училищните администратори дори не е нужно да получат разрешителна заповед, за да проникват в телефоните на учениците. Върховният съд на САЩ постанови, че училищните служители трябва само разумно да вярват, че даден ученик е отговорен за определено действие и че проникването в телефона му ще даде необходимите доказателства за това. Статията обхваща подробно многобройните правни проблеми и как учениците дори нямат възможност да откажат на искане за претърсване на телефона им от училищните администратори. За момента не е известно да има съдебни органи, които да са били сезирани за тази практика. Редица общественици и представители на защитнически организации вече предприемат действия, за да дадат гласност на практиката.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари