fbpx
11.7 C
София

Американските физици за първи път постигнаха самозапалване на плазмата при термоядрена реакция

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

С помощта на 192 лазера и температури, над три пъти по-високи от температурата в центъра на Слънцето, американски учени успяха да достигнат важен етап по пътя към получаването на евтина термоядрена енергия. Те успяха да стартират реакция на синтез, която за първи път успя да се самоподдържа, макар и за кратко време.

Екип от над 100 учени от Ливърморската национална лаборатория в Калифорния публикува резултатите от четири експеримента, потвърждаващи постигането на състояние на така наречената горяща плазма. Заедно с предварителните данни, обявени миналия август, тези експерименти дават надежда, че физиката на термоядрения синтез е на прага на голямо постижение: плазмено самозапалване, при което горивото може да продължи да изгаря самостоятелно, без да се нагрява допълнително и да отделя повече енергия, отколкото е била необходима за стартирането на първоначалната термоядрена реакция.

С помощта на 192 лазера, монтирани в 10-етажна сграда, се насочват 1,9 мегаджаула ултравиолетова енергия към малка капсула с гориво. Под въздействието на налягането и температурата отделните атоми образуват хелий, като едновременно с това излъчват огромно количество енергия.

Но за стартирането на подобна реакция е необходимо твърде много енергия. Физиците се опитват да направят така, че основният източник за постигането на необходимата много висока температура да бъде самата реакция на термоядрен синтез. Но постигнатото е значителен напредък в създаването на бъдещите термоядрени електроцентрали.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Нови ревюта

Подобни новини