Изглежда че плановете на президента на САЩ Доналд Тръмп за приватизация на Международната космическа станция няма да се сбъднат.

Генералният инспектор на NASA Пол Мартин (Paul Martin) каза, че е обезпокоен от желанието на администрацията на Тръмп да даде МКС в частни ръце до 2025 година. Той счита, че нито една частна комерсиална организация няма сили да издържа космическа станция, годишните експлоатационни разходи на която през 2024 година ще достигнат $1,2 милиарда. Мартин допълни, че засега няма нищо подобно на космически туризъм, а изследването на космоса не е представено на пазара. Освен това, частната космическа индустрия не проявява почти никакъв интерес към МКС.

С мнението на Пол Мартин се съгласиха председателстващите в момента сенатори Тед Круз (Ted Cruz) от Републиканската партия и Бил Нелсън (Bill Nelson) от Демократическата партия. Те считат, че спирането на финансирането на МКС без подходяща замяна, ще се превърне в катастрофа. И двамата считат, че приключването експлоатацията на МКС до 2025 година е съвсем необосновано решение.

Това е мнението и на Сената. Окончателното решение зависи и от международните партньори на NASA – Япония и Европейската космическа агенция.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за