Две болници в САЩ са пострадали през почивните дни от сериозна рансъмуер атака. Вследствие на това, системите на болничните заведения са били блокирани и се е наложило да пренасочват спешни случаи към други болници.

Въпросните болници са Охайо Вали Медикъл Сентър в Уилинг, Вирджиния и Ийст Охайо Риджънъл в Мартинс Фери. Те засичат атаките на 23-ти, а скоро след това, зловредния код бързо се разпространил в мрежите им. Не се съобщава името на заплахата. Знае се единствено, че тя е извела от строя неназован брой системи, блокирайки нормалната работа. От болниците съобщават, че са имали комплексна защита на мрежите си, и макар и заплахата да е пробила първото ниво на защита, тя е била спряна от вторичните защитни механизми. По време на атаките не е открадната пациентска информация, предават местни медии.

Джъстин де Лорие, технически мениджър в Exabeam коментира пред SilliconAngle, че тези случаи представляват поредното доказателство, че рансъмуер атаките могат да имат далеч по-сериозни последствия от това да забранят временно достъпа до системите и данните в тях., а исканата сума за откуп често бледнее като проблем пред косвените щети и времето, в което системите са неактивни. Той споделя, че най-добрият случай в подобни ситуации е да бъде засечена атаката в нейното начало, но за съжаление обаче, често засичането ѝ става след нанасяне на вредата. Едно добро решение са поведенческите блокатори и системи, които наблюдават действията на потребителя и засичат отклонения от нормалните операции и работа с машината.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за