COVID-19 продължава своя глобален поход, а междувременно една държава измести всички останали по брой инфектирани и починали. Положението в Съединените американски щати е ужасяващо и повсеместната блокада и карантина в много щати засега не помага за подобряване на ситуацията. Но за да изглеждат нещата още по-трудни, един малък град във Флорида се бори не с една, а с две епидемии – компютърна и с COVID-19, предава SCMagazine.

Представители на градската управа са съобщили, че имейл услугите, системите за разплащане и планиране са изведени от строя вече повече от седмица. Атаката се е състояла на 23.03, като властите уведомяват за това населението на Джупитър два дена по-късно. Това, което е извело от строя критични за управлението на града системи се оказва рансъмуер от семейството на REvil/Sodinokibi, който се използва активно от хакерски групи в целенасочени атаки през последната година.

Подобно на всяко по-значимо световно събитие, и COVID-19 се използва все по-често от киберпрестъпници и изманици за кибератаки от различен вид – масово доставяне на спам и зловредна реклама, троянски коне и рансъмуер, подготвяне на фалшиви интернет страници, при чието посещаване системата на жертвата бива инфектирана и др.

Що се отнася до Sodinokibi, той се смята за наследник от най-опасните рансъмуер заплахи в последните години – GandCrab, чието присъствие отслабна значително в последната година. Програмата използва високи нива на криптиране и се разпространява по схемата „рансъмуер като услуга“. Авторите на Sodinokibi в последно време започнаха да използват и станала модерна сред разпространителите на подобен род програми, като преди да криптират информацията, те търсят в нея нещо, което жертвата не би искало да стане публично достояние и я изнудват да плати откуп, освен за декриптиране на компютъра, и за непубликуване на откраднатата информация.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари