Миналата година няколко американски медии гръмнаха с новината, че руски ведомствени хакери са проникнали в системите на Белия дом. Въпросът за приписването на отговорност в киберпространството е изключително чувствителна материя. Признават го мнозина. В случая може би е по-важно убеждението. Атакуваща страна със сериозни ресурси и възможности, каквито без съмнение може да едни хакери, подкрепени от чуждо правителство едва ли не може да направи атаката си непроследима, особено с днешните технологии и даркуеб пространството, където могат да намерят достъп до откраднати самоличности, компрометирани сървъри и т.н. Освен, ако разбира се, ако не искат. И тук идват т.нар. „атака под фалшив флаг“ (false-flag attacks), при които бива набедена трета страна за атаката. Що се отнася до разбиването на защитите на системите на Белия дом, в началото на тази година се разбра, че тинейджър е виновен за хакването на една неконфеденциална част от мрежата, а не руски хакери. Младежът беше арестуван, а впоследствие и пуснат. Оказа се, че младежът е отговорен и за хакването на системи на Пентагона, на ЦРУ и на ФБР.

Това лято сървъри на Демократите в САЩ бяха компрометирани. Хиляди имейли от пощата на шефа на кампанията на Хилъри Клинтън Джон Подеста станаха публично достояние посредством Wikileaks. Макар и да не представи доказателства, с които да бори обвинението Джуалиан Асандж, създател на сайта, отказа връзка с Кремъл. Американски правителствени източници убедено започнаха да твърдят, че изборите за президент ще бъдат компрометирани от Кремъл, така че да спечели Тръмп. Те минаха и Доналд Тръмп спечели. Скоро след това обаче се появиха гласове, които оспорваха резултатите, заради несъответствието между електронния и традиционния вот в няколко щата. Впоследствие американски медии започнаха да лансират версия на Вашингтон, според която Кремъл е хакнал изборите, за да спечели Тръмп. Дали се е случило така или не? Въпросът за приписването на отговорност все още е деликатна тема.

На фона на убедеността на мейнстрийм медиите обаче, вече се чуват и гласове, които изказват съмнение в думите на администрацията на Обама. Един от тях е Джон Болтън, бивш посланик на САЩ в ООН. Според него е много вероятно всичко това да е false-flag операция под ръководството на Обама. Освен това, цитиран от Politico, Болтън, който се очаква да стане част от Държавния департамент при Тръмп, подлага на критика думите на директора на ФБР Джеймс Коуми, който заяви преди, че няма доказателства, че чуждо разузнаване е достигнало до частния сървър на Клинтън, който тя е поддържала, но руснаците са хакнали изборите.

„Лично за мен въобще не е ясно от моята гледна точка, че това хакване към Демократите и Републиканците не е атака под фалшив флаг. И така, въпросът защо руснаците ще задвижат интелигентната си разузнавателната машина срещу сървъра на Хилари и в същото време по-глупавата интелигентна служба срещу изборите“, се пита Болтън. Според него разузнавателните служби са били силно политизирани под управлението на Обама и трябва да се проведе подробно разследване от външна страна. „Смятам, че е извънредно важно да се зададе въпроса, който поставих: Ако мислиш, че руснаците са го направили, защо са оставили следи?“.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за