fbpx
9.9 C
София

Американски затвор праща в карцера за посещение на Facebook

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Кое мислите, че е най-лошото да му се случи на човек, когато му е забранено да използва Facebook? Да го смъмри шефа му? Помислете пак.

Тъй като, според правилата в затворите в Южна Каролина, тези от излежаващи присъдите си, които влизат във Facebook ги грози карцер. За това съобщава Фондация „Електронна граница“ (Electronic Frontier Foundation, EFF) на страниците на своя блог.

Фондацията е разбрала това след направено допитване от адвокатите им до федералните власти по Закона за право на достъп до информация. След анализ на данните се оказало, че има около 400 случая за последните години, в които затворници лежащи в затвори в щата Южна Калифорния са били наказани със суровата мярка, заради това, че нелегално са посещавали социални мрежи – най-вече Facebook.

Комисията по корекциите на Южна Каролина е издавала отделно наказание за всеки един ден, в който затворник си е позволил да посети социална мрежа, като има особено тежки наказания. Един от излежаващи присъдата си щата получил наказание от 37 години в карцера за подобно провинение. Комисията все пак нерядко коригирала тези наказания, заради жестокостта им.

„Ако затворник в южнокаролински затвор вдигне бунт, вземе трима заложници, убие ги, вземе дрехите им и след това избяга, той все още има шанс да се отърве от наказание по степен „първа“, за разлика от задържан, който е обновявал статуса си през ден-два в продължение на седмица или две“, разказва Дейвид Маас, медиен координатор към EFF и автор на иизследването.

Според EFF, Facebook Inc. сътрудничи на Комисията по корекциите, за да премахва профилите на задържаните от страниците на социалната мрежа, но го правят без каквато и да е докуметация, която да внесе прозрачност в действията им, от която да се разбере защо са премахнали един или друг профил, както и формата на самите искания.

„Facebook наистина не би трябвало да действа като държавен сензор. Съществуват ред законови причини, поради които лишените от свобода биха искали да се свързват с външния свят, като привличането на вниманието към условията в затворите или даването на информация по дадено дело, или просто, за да се свърже със своите близки“, заявява Маас становището си пред CNET.

Най-фрапиращият случай, който Маас посочва е затворник, който е бил лишен от посещения и телефонни разгоовори за срок от 74 години, заради 38 публикации във Facebook.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини