Студената война между САЩ и Китай продължава с пълна сила, като след Huawei и ZTE, в полезрението на местните политици влезе ByteDance, компанията зад най-популярното социално приложение днес – TikTok. Американските власти настояват, че приложението се явява „живата връзка“ между ByteDance и Китайската комунистическа партия (ККП) и трябва да бъде забранено за територията на САЩ. Забрана за използването му вече беше въведена за устройствата на официални представители на властта в страната. Последва ги Европейския съюз и отделни държави на Стария континент. До този момент обаче доказателства, че приложението е шпионски инструмент в полза на ККП така и не са поставени на масата. А сега шеф на една от най-големите шпионски агенции в света обясни с други аргументи защо TikTok е вреден.

През миналата седмица изпълнителният директор на TikTok посети Вашингтон, за да защити приложението и правото му на съществуване в САЩ след отправяните многократни обвинения срещу него. Визитата му в САЩ едва ли ще омилостиви американските сенатори, независимо от липсата на доказателства, че ККП го използва за шпионаж. И след като ByteDance предоставиха всички възможни средства, за да се защитят, сега от американска страна явно смятат, че зловредното му влияние не е от техническо и киберзащитно естество, а идеологическо. В това е убеден Роб Джойс, завеждащ центъра по киберсигурност в Агенцията за национална сигурност на САЩ (АНС).

Наскоро Джойс е бил гост на конференция в американския град Силверадо, където определя приложението, като „троянски кон“ и „стратегически въпрос“, т.е. нещо далеч по-сериозно от традиционните киберзаплахи. „Защо би вмъкнал троянски кон зад вратите на крепостта? Защо ти е да носиш тези възможности в САЩ?“, цитират The Register Джойс. Изданието привежда това, че думите му идват на фона на излизането на националната киберзащитна стратегия на САЩ, където Китай е определена за „най-мащабната, най-активна и най-устойчива заплаха за правителствените мрежи и тези на частния сектор“.

Джойс обръща внимание не на техническата способност на приложението да събира и изпраща данни към Пекин, а на идеологическия му потенциал. ККП, смята той, може да използва TikTok, за да манипулира информацията, представяна пред американците, като например материали, целящи да разделят обществото и хората. Общо взето това, което правят и американските социални мрежи – преднамерено или не. Джойс привежда примери за вече случили се дезинформационни кампании на Пекин към САЩ. Тук се включва реакцията на американското правителство по отношение на COVID-19, расовите въпроси в страната и инфлацията.

От друга страна, ККП може да използва приложението, за да цензурира материали, които представят управлението в Пекин в негативна светлина, допълва Джойс. Той дава пример за това с използването на спамботове, които успяват да скриват видеа с протестиращи китайци срещу епидемичните мерки.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари