8.4 C
София

Американски професор: Има опасност от подчиняване на космоса от тоталитарна империя

Най-четени

Лесно е да бъдете погълнати от увлечението да изследвате космоса и може би някой ден дори да се установите да живеете в друг свят – просто помислете какъв момент на национална гордост е било за САЩ и Русия да се надпреварват да са пионери в космоса по време на ерата на Студената война.

Но това вълнение, примесено с фанатизма на някои лидери, може да породи едно катастрофално бъдеще, в което космическото пространство се контролира от тоталитарна империя, предупреждава политологът от университета „Джон Хопкинс“ Даниел Дейдни. В рецензия на новата книга на Дейдни за тези опасения, преподавателят по международни отношения от Университета в Лестърн, Блейдин Боуен твърди, че Дейдни може да е досаден песимист, но има някои много убедителни аргументи, че космическите изследвания могат да бъдат насърчавани и управлявани от тоталитарни лидери, които искат чрез тях да покорят и космоса под своята деспотична и тиранична ръка.

По-конкретно, Дейдни предупреждава срещу засилената милитаризация и проучването и колонизирането на космоса без да се мисли за дългосрочните политически последици, които може да има тази дейност.

„Провокативно, аргументът му е, че определени направления в космическия експансионизъм могат да са скъп култ към залеза на свобода в космоса. Не е толкова абсурдно, колкото звучи първоначално, ако се вгледате внимателно в аргументите. Ако хората не спрат и не помислят политически за последиците от своите проекти за космическото пространство, човечеството значително увеличава риска от самоунищожение чрез тоталитаризъм и използване на оръжейни системи, предизвикващи събития, които могат да имат унищожителни последици.“

Книгата на Дейдни излага шест сериозни заплахи за човечеството, сред което основната е военното използване на оборудване, необходимо за тераформирането на други планети или по друг начин приватизиране на космоса и налагането на суверенитет върху него в рамките на нечие правителството или на нечие тоталитарно управление. Той заключва, че според анализа на The Space Review, трябва да изоставим всяка надежда за уреждане на космоса, докато не се постигне мир между великите сили на Земята и едва тогава започнем да разглеждаме тези въпроси на наново.

Без да се съгласява с всичко, което казва Дейдни в книгата си, Боуен казва, че предупреждението му трябва да послужи като важно илюстриране на дихотомията между розовите технологични мечти за изследването на космоса и реалните цели, които някои диктатори могат да искат да постигнат чрез тези операции.

Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини