Американски регулатор със заключение относно фатален инцидент с Tesla

1
154

Безпилотните коли-роботи се подготвят за общото си включване в световния трафик, което крие своите рискове. Дали роботите наистина ще ни убиват и ще изземат работни места от нас или виновник за това ще е единствено човекът? Предстои да разберем.

През миналото лято, инцидент с автомобил на Tesla, при който шофьорът е използвал режима на автопилот, стана първия фатален случай с участието на автономно возило. Известните в случая не бяха много. Въпросната функция се намираше в бета стадий на разработка и се смята, че водачът на автомобила не е спазил препоръките на Tesla да държи ръцете си на волана и „погледа на пътя“, докато автопилотът е включен. Но, както по-късно и самите Tesla признаха, не само шофьорът е допуснал грешка. Оказва се, че системата, контролираща камерите и основните функции на технологията е „сляла“ цвета на небето с този на напречно движещото се ремарке, в което колата се блъска. „Нито шофьорът, нито автопилотът са забелязали бялата страна на тракторното ремарке, което се е движило през магистралата“, написаха Tesla в съобщение скоро след инцидента. Самият Илън Мъск призна, че обновление за софтуера е можело да предотврати катастрофата. Скоро след това, доставчикът на автономната система Mobileeye и Tesla се разделиха.

Редица органи в САЩ започнаха разследване на случая, като един от тях вече излезе и със заключение относно случая. Националният борд на САЩ за безопасност на транспорта заключава, че „оперативни ограничения“ в автопилота на Tesla са изиграли голяма роля във фаталния инцидент, предава The Inquirer.

„Днешните системи за автоматизация по-скоро подобряват, отколкото да заменят хората като шофьори. Шофьорите трябва винаги да са готови да поемат волана или да са готови да натиснат спирачките“, предупреждава шефът на Борда Робърт Съмолт. Автопилотът на Tesla е работил спрямо указанията, но самата система не е направила достатъчно, за да се увери, че шофьорът внимава достатъчно, за да поеме контрол, когато тя не е успяла да се справи. Системата не е успяла надеждно да регистрира пресечен трафик и не е свършила много по това да ограничи автопилота да се движи само по пътища, по които е проектирана да се движи, гласи заключението. Бордът отбелязва, че водачът на автомобила е имал поне десет секунди да забележи движещото се превозно средство, но според свидетелства на очевидци на инцидента, Браун е гледал DVD през това време.

Именно предоверяването на автопилотната система, грешка на шофьора и липсата на механизми, които да попречат на водачът да пренебрегне собствената си безопасност и на системата да работи само на определени типове пътища са основните причини за фаталния инцидент според Борда.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари