Американски сенатор иска Twitter да блокира акаунтите на талибаните

0
32

Американският сенатор Джо Либерман поиска от най-голямата микроблогинг платформа в света Twitter да блокира всички акаунти, които се използват от талибаните или ги подкрепят. От въпросните акаунти редовно се пускат съобщения, които подтикват към насилие, смята Либерман. Той вярва, че американският сайт трябва да спре екстремистката пропаганда, предаде Mashable.

Желанието на сенатора и неговите поддръжници едва ли ще бъде изпълнено, тъй като няма правни основания акаунтите да бъдат блокирани. Талибаните не са регистрирани като терористична организация в Съединените щати и са защитени от основния закон в страната, който гарантира свобода на словото. В момента въпросите за цензурата в световната мрежа са актуални и създаването на прецеденти може да отприщи още молби за блокиране на акаунти.

Това не е първата подобна инициатива на сенатора Либерман. През 2008 година той оказа натиск на Google, за да накара компанията да изтрие определени клипове от най-големия видеопортал YouTube, които са свързани с насилие и тероризъм. Тогава информационният гигант склони да блокира някои от качените послания, които открито призоваваха към противозаконни действия.

Акаунтите, обслужващи идеите на талибаните имат десетки хиляди последователи и в тях редовно се осмиват действията на американската армия в Афганистан, както и местните власти, които са наричани „кукли на конци”. Там редовно се публикува и информация за жертвите, които са дали съюзническите сили след атентати на талибаните.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари