Американски съд реши да върне в зала старо дело срещу Alphabet, в което акционери на компанията обвиняват собствениците на Google, че са прикрили умишлено известни им проблеми със сигурността, свързани с Google+, предава Reuters.

Според апелативния съд в Сан Франциско, документите по делото дават сериозно основание да се смята, че тогавашният шеф на Alphabet Лари Пейдж и наследника му Сундар Пичай са знаели за уязвимости в платформата, което става видно от представена вътрешна комуникация. Те обаче са скрили тази информация от инвеститорите на Alphabet.

Въпросното дело е заведено от името на щата Роуд Айлънд след публикация от октомври 2018 в „Уолстрийт джърнъл“, според която Google укрили публичната поява на личните данни на близо половин милион потебители на вече нефункциониращата социална мрежа на Google. Те са решили да не съобщават за инцидента, поради потенциалните проблеми, които е щяла да има компанията с регулаторните органи и възможния удар по репутацията на Alphabet като цяло. В трите дни след появата на публикацията, цената на дяловете на компанията паднали с повече от шест процента, което намалило пазарната капитализация на Alphabet с над $50 милиарда. Впоследствие, Google признават, че са знаели за инцидента още през март 2018. Те установили, че излагането на данните не е довело до злоупотреба с тях и в крайна сметка взели решението да закрият потребителската версия на Google+.

Признанието на Alphabet логично буди вниманието на Конгреса на САЩ. Вчера, съдията Сандра Икута от апелативния съд в Сан Франциско е приела твърдението на ищците по делото, че компанията е използвала шума около разразилия се по това време скандал около Facebook и Cambridge Analytica, за да си „спечели време“. „Както изглежда, Alphabet са си купили успешно шест месеца. Заключението на отсрещната страна, че Alphabet са знаели тази информация, но са проявили небрежност и не са я разкрили, не е състоятелно“, пише съдия Икута. Делото се завръща в съда, след като беше отхвърлено през февруари 2020 от съд отново в Сан Франциско.

„Ние сме благодарни да получим възможността да седнем и дискутираме въпроса с господин Пичай, господин Пейдж и други, за да стигнем до истината относно това, което са направили“, пишат адвокатите на инвеститорите на Alphabet.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари