Американски съд отхвърли колективен иск срещу Facebook

0
12

Съдът на щата Калифорния отхвърли колективен иск срещу компанията Facebook за използване на имената и снимките на непълнолетни потребители на социалната мрежа в реклама, съобщава агенция Reuters.

В иска използването на данните за рекламни цели в рамките на социалната мрежа се разглежда като вмешателство в личния живот. Като ищци са посочени всички непълнолетни потребители на Facebook, чиито имена са били използвани в рекламни съобщения.

Според съдебните документи, компанията твърди, че е вземала само информацията, която потребителите доброволно са обменяли със своите приятели в социалната мрежа, след което отново я е публикувала за същите тези приятели, „понякога заедно с реклама“.

Ищците на свой ред твърдят, че споразумението на Facebook за правата и отговорностите, регулиращи използването на сайта, в случая е нищожно, тъй като съгласно законодателството на щата Калифорния непълнолетните не могат да сключват договори и споразумения. Представител на ответника е възразил с аргумента, че „ищците не са представили факти и правни теории“ в качеството на доказателство за това, че въпросното споразумение не е имало правна сила.

Съдът на Калифорния е отхвърлил иска с аргумента, че непълнолетните, подписали декларацията за правата и задълженията в социалната мрежа Facebook, са дали съгласието си за това „взаимстване“.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за