Американски телекомуникационни оператори предоставят стряскащи данни на Конгреса на САЩ

1
27

В първият си по рода си публичен одит, телекомуникационните компании съобщават, че са отговорили на стряскащите 1.3 млн. запитвания за предоставяне на клиентска информация за последната година от страна на правозащитни агенции. Исканата информация е касаела текстови съобщения, местоположение на говорещите и друга информация.

Докладът, който дойде след запитване от страна на Конгреса на САЩ, свидетелства за изключително рязко нарастване на следенето на мобилните телефони през последните години, като компаниите е трябвало да достигат базите си с клиентски данни хиляди пъти на ден в отговор на запитвания от полицейските органи, съдебните институции, по призовки на правоохранителни агенции и други източници.

Докладът хвърля светлина и върху едно не дотам безпроблемно сътрудничество между въпросните компании и правоохранителните органи, като става ясно, че мобилните доставчици нерядко са отхвърляли искания за даване на информация, които те са сметнали за съмнителни или неправомерни се казва в статия на The New York Times.

Обемът на отправените запитвания за предоставяне на достъп до клиентска информация, която включва няколко милиона клиенти на телекомуникационните компании участвали в анкетата е учудила даже някои официални представители на власта, които са следили отблизо събитията.

„Не съм очаквал, че ще има такива размери“, заявява представителят на Демократическата партия от Масчузетс в Конгреса Едуард Дж. Марки. Марки е между другото човекът, представил информацията на медията.

Медията посочва, че само АТ&Т отговаря средно на 700 запитвания дневно, като 230 от тях се считат за извънредни, което не изисква предоставянето на разрешение от от съдебна инстанция или друга агенция имаща правото да издава подобно разрешение.

От доставчика съобщават, че това е тройно увеличение на въпросните искания сравнено с 2007г.

Искания за предоставяне на информация от всякакъв вид се наблюдава и при другите доставчици, като увеличението при тях е средно между 12 и 16 процента средно в последните пет години. Sprint (Sprint Nextel Corporation е една от водещите телекомуникационни компании в САЩ), които не предоставиха подробна разбивка на данните си за разлика от другите оператори води компанииите по брой искания, като се съобщава, че тя е била обект на 1500 запитвания на ден средно.

Законови противоречия и спорове между страните (правоохранителните агенции и компаниите предоставящи комуникационни услуги) са възниквали преди, но обикновено това е касаело националната сигурност.

През 2006г., телефонни компании, които си партнираха с администрацията на Буш и програмата и за подслушване на подозрителни международни комуникации без съдебна заповед бяха съдени и в края на краищата им бе предоставен имунитет от Конгреса на САЩ, като това послужи и като отхвърляне на съдебните дирения срещу тях.

През следващата година, Федералното бюро за разследване (ФБР) бе критикувано от различни страни за използването на писма предоставящи извънредни пълномощия на агенцията към телеоператори, за да събират различна информация относно хиляди телефонни номера в разследвания във връзка които с оказа, че не се изисква извънредни правомощия. Привиден повод за исканията бяха мерките по програмата за антитероризъм.

С превръщането на разследването на клетъчните комуникации в рутинна полицейска практика, господин Марки, каза в интервю, че разследванията на цифровата информация заплашват да компрометират личната неприкосновеност на много хора. „Има реална опасност да сме прескочили вече границата“, заяви той.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари