Американски учени разработиха разтягащ се проводник от течен метал

1
194

Всеки от нас поне веднъж в живота си се е сблъсквал с неприятната ситуация, когато кабелът ба слушалките на преносимото му устройство или USB-кабелът за зареждане или пренос на данни се окаже твърде къс. Учени от Университета на Северна Каролина, САЩ, са решили този проблем чрез създаване на гъвкави проводници, в които традиционната мед била заменена със сплав от галий и индий, която остава в течно състояние и при нормална температура.

При използване на сплавта от галий и индий показателят на проводимостта остава на същото ниво. Допълнително обаче в случай на нужда такъв кабел може да бъде удължен чрез разтягане, без това да прекъсне връзката между свързаните с него две устройства. Според учените, изобретението ще намери приложение не само в конвенционалните продукти, но също така и в областта на интеграцията на електрониката в текстилни материи.

Новият кабел обаче има един голям недостатък – ако изолацията му бъде повредена, проводящата му сърцевина просто ще изтече. В момента учените търсят начини за свеждане до минимум на последствията от изтичане на течността след повреда на изолацията.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари