Американски учени създадоха прототип на самовъзстановяващ се чип

0
21

Американски учени от Университета на Илинойс в Ърбана-Шампейн обявиха, че са успели да се приближат до създаването на „самовъзстановяващи се чипове“. Изследователите са създали прототип на интегрална схема, способна самостоятелно да се загрява, като по този начин възстановява и възобновява проводимостта на елементите при поява на повреда или пукнатини в тях. Процесът на възстановяване отнема броени секунди.

Авторите на разработката твърдят, че в перспектива техните чипове ще позволят създаването на електроника с по-дълъг експлоатационен живот, както и микрочипове, подходящи за използване при междупланетни мисии. Инженерите предлагат създаването на микрочипове, които първоначално ще бъдат оборудвани с малък резервоар с нагреваем материал, който същевременно е проводник и може да възстановява електрическия сигнал вътре в чипа.

За да проверят своята теория, изследователите създали няколко проводими слоя от злато, като ги нанесли върху стъкло. След това те изработили микрокапсули с резервен материал, базиран на сплав от галий и индий с висока проводимост и ниска точка на топене. Капсулите били поставени между два слоя стъкло и акрил. Създаденият микрочип бил изкуствено повреден, при което връзките по повърхността на повредения участък били прекъснати и електрическото напрежение спаднало практически до нула. По-нататък по байпас верига към микрокапсулата било подадено напрежение, а капсулата от своя страна подала материала към засегнатата зона, при което повредата била отстранена. След това проводимостта била тествана в продължение на четири месеца, без в нея да бъдат открити нарушения.

По аналогичен начин се предлага и използването на чипове в Космоса, където те работят в нискотемпературни условия и изразходват своя ресурс значително по-бързо от нормалното. Според авторите на изследването, именно микропукнатините са най-честата причина за излизането на електронните компоненти от строя. Новата технология ще направи реалност работата на чипове продължение на 10-15 години.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за