Американски учени тестваха самопоправящи се електронни чипове

2
54

Създаването на саморемонтиращи се електронни чипове става все по-близко до реалността. Поредната стъпка в тази посока беше направена от американски учени, които са създали верига, притежаваща способността да се поправя сама, ако някоя част от нея бъде прекъсната, предаде BBC.

Автоматичната поправка става възможна благодарение на течен метал, който веднага запълва празнините при нарушаване на целостта на електронната схема. Самопоправката става изключително бързо, за по-малко от секунда. Изследователите смятат, че постижението им ще помогне за създаването на по-дълготрайни електронни устройства и ще улесни дългите космически полети.

Работата по проекта за самопоправящите се електронни чипове е била извършена от екип на Илинойския университет, а резултатите са представени официално в списанието Advanced Materials.

Процесът за автоматична поправка разчита на малки резервоари с течен метал, които се отварят когато бъде нарушена целостта на веригата и връзките веднага се възстановяват. За да стане възможно това се добавят миниатюрни капсули със специалния течен метал. Учените са тествали идеята си с линии от злато върху стъклена основа, към които са били добавени въпросните микрокапсули. После веригата била огъната и това довело до прекъсването й на много места. Повечето от пробойните били успешно запушени от течността в капсулите, която съдържа специална метална смес с висока проводимост.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари