Американски физици създадоха гъвкави слънчеви батерии-стикери

0
33

Екип от физици от Станфордския университет под ръководството на Сяолин Чжен е разработил гъвкави слънчеви батерии, които могат да бъдат залепвани като обикновен стикер. Новият материал лесно се нанася върху всякакви повърхности – от хартия до стъкло и пластмаса.

Това им качество позволява те да бъдат използвани като преносими източници за захранване на мобилни телефони, „умни“ дрехи или космически скафандри, се казва в статия, публикувана в списание Scientific Reports.

Традиционните слънчеви батерии се произвеждат от твърди силициеви или стъклени подложки, което ограничава тяхната употреба. Сега изследователите предлагат нова технология. Първоначално те нанесли никелов филм с дебелина 300 нанометра върху подложка от силиций и силициев диоксид.

След това върху никеловия филм те поставили активен слой и защитен полимерен слой, а върху всички тях бил добавен и термослой. За залепване на новата слънчева батерия е необходимо тя да бъде потопена във вода при стайна температура. Под въздействието на водата панелът се разделя в мястото на съединение на двата слоя – никеловият филм и подложката от силициев диоксид. След това за залепване на батерията термослоят трябва да бъде нагрят до 90 градуса по Целзий в продължение на няколко секунди. Отделената силициева подложка остава непокътната и може да бъде използвана повторно.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари