Американското правителство ограничи експорта на ИИ технологии

10
727

Администрацията на президента Доналд Тръмп в лицето на американското министерство на търговията забрани от днес свободния износ на редица ИИ технологии с идеята да намали възможностите на Китай в тази област. Единствено за Канада е направено изключение и към тази държава както преди е възможен свободният износ на най-новите алгоритми с елементи на изкуствен интелект.

Уеб порталът Venture Beat съобщи, че тези ограничения са в сила за софтуера използван в сензорите, дроновете и сателитите, който се използва за разпознаване на образи. Това са алгоритми за компютърно зрение за анализ на снимки и видеозаписи, заснети с помощта на безпилотни летателни апарати. Забраната важи за всички ИИ технологии използвани както за военни, така и за цивилни цели.

Центърът за стратегически и международни изследвания във Вашингтон поясни каква е крайната цел на тези ограничения:

„Целта е да се предотврати изтичането на специализираните алгоритми към Китай, който би могъл с тяхна помощ да създаде собствени ИИ продукти за китайската армия“.

Според експертите в тази област, индустрията на алгоритмите с елементи на изкуствен интелект е очаквала много по-строга забрана, засягаща не само софтуера, но и използвания хардуер.

Това е първото ограничение от страна на министерството на търговията на САЩ в съответствие със законите, гласувани и приети през 2018 година, които предвиждат засилване на контрола върху износа на чувствителни технологии за противниците на САЩ, включително Китай.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
5 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Efix
Efix

Доста закъсняло – не е ясно дали в момента САЩ са пред Китай по отношение на ИИ или Китай са пред САЩ ….

Предсказани
Предсказани

🗽 в послeдният момент ще се y уплаши от моща на 🇻🇳 и
ще насочи 🇻🇳 към сибир🇸🇮.

В краткосрочен план ще е завзет.
В дългосрочен план сибир ще е запазен и ще инкубатор за света.

гост
гост

Тъпчо. С тази каша в главата, най-добре е да продължиш да препрочиташ Винету. Може и някой и друг комикс по празниците.

saentist
saentist

Реверсивна забрана им трябва на Хамерите.
Нищо да не се вкарва натам най вече работна ръка.

Цимерман
Цимерман

Те навремето се пробваха и PGP да забранят да износ. И кво стана – изписаха ни веждите.

Бахти
Бахти

Тия идиоти реднеците още си мислят, че са гОлемото добро-утро, а вече са последната дупка на кавала. За справка една фирма Huawei има повече патенти за 5G от всички фащ компании взети на куп, затова ритат на умряло, ама няма да е за дълго…

той
той

Уааау, тези дето водиха войни за правото на свободната търговия, сега я ограничавят… само да гледат Китай да не забрани изнасянето на ИИ или да си приберат специалистите по роботика и т.н. ахахахах

ти остави
ти остави

Ама ако Китай предприеме реципрочни мерки – забрана на износа на всякакви стоки за JewSA, – пиндосите за пет години ще трябва пак да се научат да яздят коне и да орат с волове :))) Защото вече нямат на своя територия нито един завод. И не могат да построят такива, преди да им се износи и повреди наличната техника.

Анонимен
Анонимен

Врачанци ще им работят в завода в BG.
Как paботят в отровите за акумyлатори на подводници в BG.

Д-р Х
Д-р Х

Може заводи да нямат, но при тях са най-елитните университети.