Министерството на правосъдието на САЩ възнамерява да внесе в съда дело срещу Google заради нарушаване на антитръстовите правила, предава Politico, позовавайки се на свои източници, които са пожелали да запазят анонимност.

Според медията, адвокати на министерството и представители на държавните антимонополни власти са се срещнали в петък, за да обсъдят подготвения иск. Politico, позовавайки се на хора, запознати със ситуацията, споделя, че едно подобно дело най-вероятно ще влезе в съда.

Сред обвиненията, които смятат да повдигнат американските власти са за монополизиране на пазара за онлайн реклама от страна на Google, както и умишлено търсене на разширяването на този монопол чрез сключването на договорености с Apple и доставчиците на смартфони, които използват операционната система Android и търсачката на Google бива налагана като приложението за търсене по подразбиране.

Пред евентуалното дело има обаче все още доста неизвестни. Така например, не е известно какво ще е решението в случая на главния прокурор на САЩ Уилиям Бар, който не е бил сред присъстващите на споменатата среща. Няма също така и единно решение по това какви компенсации ще търсят от Google властите. Това може да е разделяне на бизнесите на Google или налагането на съответните рестрикции относно споменатото поведение на Google, нарушаващо антитръстовите споразумения. Все още не е решено окончателно и дали въпроса за монопола над търсенето дали да бъде включен тук, допълват Politico.

Ако бъде дадена зелена светлина на делото, то то ще бъде първото голямо антимонополно дело срещу американска компания от края на 90-те години на миналия век, пише медията. В края на миналия век, Министерството на правосъдието на САЩ съди Microsoft по обвинение, че използва операционната система Windows, за да задуши конкуренцията на интернет браузъра Netscape. По това време, държавата спечели на първа инстанция, но решението беше успешно обжалвано от страна на Microsoft и в крайна сметка се стигна до споразумение между двете страни.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари