Американци строят призрачен град, в който ще тестват технологиите на бъдещето

5
22

Технологична компания има намерение да построи чисто нов град с капацитет от 35 хиляди души, в който обаче няма да живее никой. Целта на града ще бъде да стане арена за експерименти с различни нововъведения, които ще се изпробват в градски условия, но без наличието на хора, информира Washington Post.

Проектът за експерименталния град се нарича The Center, а компанията, която трябва да го построи е Pegasus Global Holdings. За местоположение на строежа е избран американският щат Ню Мексико. Призрачният град ще има къщи, административни сгради, спирки, чисто нови улици, магистрали, магазини и всичко останало, което може да се очаква в едно обикновено населено място. Само пълната липса на хора ще напомня, че става въпрос за арена на експерименти.

След завършването на проекта ще започнат тестове на всевъзможни технологии, сред които влизат методики за производство на енергия от възобновяеми източници, интелигентни системи за управление на пътния трафик, безжични мрежи от ново поколение и различни системи за сигурност, които още не са готови за въвеждане на места, където живеят хора.

За построяването на града ще бъдат изхарчени 200 милиона долара и той ще бъде първият по рода си на територията на Съединените щати. Учени от близките университети ще могат да използват терена за всякакви тестове на свои проекти, които иначе няма как да бъдат осъществени.

Не всяка технология може да бъде тествана в лабораторни условия, а пробите в райони, където живеят хора също не винаги са възможни. Уникалният експериментален полигон ще позволи да бъдат усъвършенствани технологии, които после ще вкарат истинските градове в крак с XXI век.

Един от примерите за полезно приложение на The Center е тестването на различни технологии за получаване на енергия от слънцето. Специалистите ще могат да разположат панели върху покривите на някои сгради и да проследят как се държат те при задаването на различни температури в термостатите на домашните отоплителни системи. Наличието на сгради, построени по нови и стари технологии ще позволи да се направят още по-точни изследвания.

Първоначално за поддръжката на The Center ще са нужни 350 души, а по-късно бройката може да скочи до 3 500. Градът ще бъде построен на държавна земя, тъй като и щатската управа участва в проекта. Експериментите в него ще позволят да се разберат потенциалните ограничения и цената на различни технологии. Тази информация не може да бъде получена по по-ефективен начин от този.

5
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
ole
ole

Ебати доброто

stormofblood
stormofblood

Добре дошли в Raccoon City 🙂

UnderDark
UnderDark

“ Тунел под света “ на Фредерик Пол . 🙂 . Само че там тестваха въздействието на рекламите .

ihm
ihm

Или „Идеалният град“ на Робърт Шекли

Calando
Calando

А може би крачка към „Прекрасният нов свят“ на Олдъс Хъксли?!