Федералната комисия по съобщения заяви в сряда, че планира да прекрати програмата за субсидиране в размер на 4,5 милиарда долара за въвеждането на 4G – LTE технологии в селската индустрия в страната и вместо това да стартира фонд от 9 милиарда долара за навлизането на 5F безжична връзка в труднодостъпните райони в страната. Председателят на FCC Аййт Пай заяви, че новия фонд ще помогне на операторите да осигурят 5G мрежи в слабо населени, труднодостъпни райони на САЩ или райони в щати с неравен терен.

Новините идват, след като разследването на FCC през годината установи, че предварителните данни и проучвания, които са направени, когато агенцията е създавала фонда за спонсориране на дигитализирането на селските райони към 4G, са неточни. Сега от FCC казват, че ще прекратят този фонд и ще създадат нов, който да се съсредоточи върху осигуряването на високоскоростна безжична технология от пето поколение мобилни мрежи, известна като 5G.

Някои експерти в областта на политиката се притесняват, че американските селски райони ще останат без 5G – технология, на която се залагат огромни надежди и се обещава светкавична скорост и способност да захрани редица нови технологии като самоуправляващи се автомобили и усъвършенствани преживявания с виртуална реалност.

Пай каза, че фондът на FCC има за цел да гарантира, че селска Америка няма да бъде изоставена, когато става дума за 5G.

„Трябва да гарантираме, че 5G ще стеснява, а няма да разширява дигиталното разделение и че селските американци ще се възползват от всички ползи, които носят мобилните иновации“, каза Пай пред медиите.

Едно от ключовите приложения на 5G в селските части на страната е осигуряването на свързаност за прецизно земеделие и технологии, които подобряват точността и контрола, свързани с отглеждането на технически култури и добитък. FCC заяви, че ще задели най-малко 1 милиард долара от фонда, предназначен за внедряването на 5G, във фокус върху прецизните нужди на селското стопанство.

Селското дигитално разделение

Осигуряването на широколентов интернет достъп до селските райони на страната се оказа пагубен проблем. Въпреки милиардите долари частни инвестиции и държавни субсидии през последните няколко десетилетия, цифрите все още рисуват обезпокоителна картина. Приблизително 39 процента от американците в селските райони нямат достъп до високоскорестен широколентов интернет, в сравнение със само 4 процента от градските американци, сочи доклад, използващ данните от 2016 г.

Изграждането на мобилни мрежи в селска Америка е невероятно скъпо, а на места е почти невъзможно. Теренът също често е проблем, тъй като инсталирането на инфраструктурата е трудно в планинските райони или където земята е замръзнала през по-голямата част от годината. Но най-голямата бариера често е ниската гъстота на населението. Широколентовите доставчици просто няма как да предлагат услугата, ако не успеят да съберат достатъчно клиенти, които да плащат за нея, за да се изплаща инфраструктурата и да се генерира печалба.

Ново начало

Новият 5G фонд ще замени Фаза II от Мобиния фонд – план, който трябваше да осигури федерални пари за подпомагане на внедряването на 4G LTE услуга в недигитализираните части на страната. FCC планира да проведе търг, с който да разпредели финансирането, съобщават от агенцията.

„5G има потенциал да донесе много ползи за американските частни и бизнес потребители, включително безжични мрежи, които са по-отзивчиви, по-сигурни и до 100 пъти по-бързи от днешните 4G – LTE мрежи. Искаме да гарантираме, че селските американци ще се възползват от тези предимства, точно колкото и жителите на големите градски райони на САЩ“, казва Пай в своето изявление.

Доклад от FCC, публикуван в сряда установи, че данните предоставяни от Verizon US Cellular и T-Mobile, за да се класират за средства във Фаза II на мобилността, не представят точно тестовете за реална скорост на обслужване в много селски райони.

„По-конкретно, служителите на FCC проведоха хиляди тестове на скоростта на интернет връзката, за да измерят ефективността на мрежата и стигнаха до заключението, че картите за покритие на MF-II, представени от определени мобилни оператори, надвишават действителното покритие и не отразяват липсата на сигнал на много места“, казаха от FCC като посочиха, че става въпрос за операторите Verizon, US Cellular и T-Mobile.

Какви са плановете?

Докладът препоръчва прекратяване на програмата „Фаза II от плана за мобилност“ и изготвяне на предписание за санкционирането на операторите, които са подали недостоверна информация. Служител на FCC заяви, че Пай не възнамерява да предприема действия по принудително задължаване на операторите да изградят мобилна мрежа в липсващите райони, тъй като не е констатирано еднозначно, че операторите са тези, които са предоставили неверни данни, за да заблуждават умишлено агенцията.

Асоциацията за конкурентоспособни оператори, която представлява безжични оператори в селските райони, заяви, че докладът потвърждава казаното от индустриалната група от известно време, което е, че параметрите, установени от FCC за събиране на данните, не са били достатъчни за получаване на надеждна карта.

„Благодаря на FCC за констатациите им, че първоначалните карти за покритите зони са категорично недействителни и недостатъчни и за фокусирането на агенцията върху подобряването на достъпа на селските жители в Америка до интернет.“, допълва Пай.

Бери каза, че приветства препоръката на доклада за подобряване на събирането на данни с цел създаването на по-точни карти.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
.>_<.
.>_<.

Коя от двете Америки? Северна или Южна?

Emmaa
Emmaa

Юс са комунисти , субсидират.