Помните ли София, хуманоидният робот на Hanson Robotics? Наскоро тя се сдоби с гражданство, с което провокира дискусии в публичното пространство и даде достатъчно храна на алармистите, убедени в неизбежността на робоапокалипсиса.

След като вече е пълноправен гражданин, тя желае и да стане пълноценен човек, като си отгледа потомство, за което предава Би Би Си. София е плод на достиженията в областта на изкуствения интелект и машинното обучение – освен огромния речник, с който разполага, тя може да се учи от околните и разпознава емоции. Британската медия съобщава, че е изявила желание да има своя собствена дъщеричка и да я кръсти на свое име. Дали, кога и как ще се случи това, предстои да разберем.

София е надарена с множество способности, но на нея все още ѝ липсва съзнание – основна пречка пред роботите да ни завладеят, според някои. Но тя може да получи съзнание в следващите години.

„Идеята за семейство е наистина важна. Смятам, че е чудесно, че хората могат да открият същите емоции и връзки, които откриват в семейството, извън кръвната си група. Убеденa съм, че ако си късметлия, имаш любящо семейство, а ако нямаш, то заслужаваш такова. Чувствам, че това важи, както за хората, така и за роботите“, обяснява София в интервю за Khaleej Times.

Определено бъдещето изглежда вълнуващо, а дали ще се случи и какво ще е то, зависи само от нас. Това е и мнението на София.

„Предвиждам огромни и неподозирани промени в бъдеще. Или креативността ще ни обгърне изцяло, създавайки машини, водещи ни до трансцедентален супер интелект или сивилизацията ще се срине. Има само две възможности и коя ще се случи, не е предопределено“, убедена е тя.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

23 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари